Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Balodis: Āfrikas cūku mēris Austrumeiropā var kļūt par endēmisku problēmu

© F64

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) Austrumeiropā var kļūt par endēmisku problēmu, ja netiks rasti risinājumi, šodien Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdē atzina Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis.

"Ja risinājumi netiks atrasti un ieviesti, tad mēs varam runāt par ilgu, iespējams, pat endēmisku situāciju ne tikai Latvijā, bet visā Austrumeiropā," uzsvēra Balodis.

Kā norādīja PVD vadītājs, Latvijā ĀCM mežacūku populācijā nav pazudis un tuvākajā laikā, visticamāk, nepazudīs. Arvien tiek konstatēti jauni saslimšanas gadījumi jaunās teritorijās, infekciju pārnēsājot no dzīvnieka uz dzīvnieku.

Balodis atgādināja, ka ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu tiek īstenota programma, kurā, mērķtiecīgi medījot mežacūku mātītes, plānots samazināt šo dzīvnieku populāciju Latvijā, tādējādi ierobežojot ĀCM izplatību. Mednieki, PVD iesniedzot nomedītās mežacūku mātītes, par katru dzīvnieku varēja saņemt 100 eiro samaksu. Kopumā kopš pagājušā gada 20.novembra līdz marta beigām nomedītas vairāk nekā 10 000 mežacūku mātītes. ES finansētās mežacūku izšaušanas programmas apjoms bija 350 000 eiro, attiecīgi paredzot 3500 mežacūku mātīšu nomedīšanu, un šis limits līdz gada beigām tika izpildīts. ES sedz 75%, bet Latvijas puse - 25% izdevumu. Programma tika turpināta arī šogad.

Pēc Baloža teiktā, šogad šim mērķim Latvijā piešķirts 1,6 miljoni eiro. No 1.aprīļa līdz septembrim, proti, laikā, kamēr izaugs mežacūku sivēni, medniekiem gan nemaksās par nomedītajām mežacūku mātītēm.

PVD īstenojot arī stingrus biodrošības pasākumus un regulāras pārbaudes. Balodis atgādināja, ka slimības skartajās teritorijās mājas cūku saimniecības tiek pārbaudītas vismaz divas reizes gadā, bet ārpus tām - vismaz reizi gadā. Pagājušajā gadā ĀCM konstatēta desmit izmēra ziņā mazās saimniecībās.

Kā ziņots, saskaņā ar Valsts meža dienesta datiem Latvijā ir vairāk nekā 70 000 mežacūku.

Pērn kopumā atrastas 1048 ĀCM inficētas mežacūkas. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā. Novietnēs iznīcinātas 670 cūkas, bet pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas skartajos apgabalos pastiprinātas biodrošības dēļ tika izkauti apmēram 14 000 cūku, attiecīgi to īpašniekiem izmaksātas kompensācijas 2,322 miljonu eiro apmērā.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jālikvidē viss ganāmpulks. Latvijā iepriekš kaite nekad nebija reģistrēta.