Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pirms zāļu iegādes internetā jāpārbauda

© F64

Latvijā pašlaik ir piecas aptiekas, kas ir tiesīgas veikt bezrecepšu zāļu un citu medicīnas preču izplatīšanu internetā.

Šo aptieku saraksts ir pieejams Zāļu valsts aģentūras mājaslapā. Taču Zāļu valsts aģentūras aptauja liecina, ka lielākā daļa iedzīvotāju dod priekšroku bezrecepšu zāļu iegādei klātienē aptiekā, kur var saņemt arī farmaceita padomu.

Aptaujā tikai 15 procenti iedzīvotāju atzinuši, ka ir iegādājušies zāles un citas preces interneta aptiekās, trešdaļa teic, ka ir informēti par iespēju bezrecepšu zāles iegādāties arī internetā, bet nav mēģinājuši to darīt. Vēl trešdaļa apgalvo, ka arī turpmāk bezrecepšu zāles iegādāsies klātienē aptiekā. Zāļu valsts aģentūra uzskata: tas pierāda, ka cilvēkiem, iegādājoties zāles, svarīga ir tieši farmaceitiskā aprūpe, proti, farmaceita konsultācija.

Patlaban no visām 824 licencētajām aptiekām Latvijā tikai piecas aptiekas veic bezrecepšu zāļu izplatīšanu, izmantojot internetu. Pirms medikamentu iegādes speciālisti iesaka pārbaudīt, vai konkrētā interneta aptieka ir licencēta. Savukārt, iegādājoties zāles Eiropas Savienības dalībvalstu interneta tiešsaistes aptiekās, pircējiem jāpārliecinās par vienotā logo esamību. No 2015. gada 1. jūlija Eiropas Savienībā tika ieviests vienots logotips visām aptiekām, kas piedāvā iedzīvotājiem iegādāties zāles internetā. Tā ieviešanas mērķis – palīdzēt sabiedrībai identificēt legālos zāļu mazumtirgotājus, kas izplata zāles ar tīmekļa vietnes starpniecību. Zāļu iegāde nelicencētās tiešsaistes aptiekās, interneta portālos vai no privātiem sludinājumiem rada risku iegādāties viltotas, nekvalitatīvas un apšaubāmas izcelsmes zāles, kuru lietošana var būt neefektīva.

Vienotais logo sastāv no četrām krāsu joslām (pelēkas un trīs nokrāsu zaļās krāsas), zem kurām ir tās valsts karoga attēls, kurā interneta aptieka ir reģistrēta, un teksts Spiediet šeit, lai pārbaudītu, vai šī tīmekļa vietne darbojas likumīgi. Klikšķinot uz logo aptiekas tīmekļa vietnē, cilvēki tiek novirzīti uz nacionālās zāļu aģentūras, Latvijā – Zāļu valsts aģentūras – tiešsaistes reģistru, kurā norādītas visas valstī likumīgi strādājošās interneta aptiekas. «Gadījumā, ja iedzīvotājus neapmierina zāļu izsniegšanas kārtība aptiekās, ir aizdomas par iespējami viltotu zāļu izplatīšanu vai par zāļu pirkumu pieprasīta nepamatota samaksa, viņiem ir iespēja vērsties Veselības inspekcijā ar iesniegumu, lai inspekcijas speciālisti varētu izvērtēt konkrēto gadījumu un veikt pārbaudi,» norāda Veselības inspekcijas speciāliste Agita Antonāne.