Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Tiešraidē iespējams vērot melno stārķu ligzdu

© publicitātes

Latvijas Dabas fonds un portāls Dabasdati.lv no šodienas nodrošina iespēju sekot līdzi notikumiem melno stārķu ligzdā Zemgalē, pie kuras uzstādīta tiešraides kamera. Lai gan melnie stārķi no siltajām zemēm ligzdā vēl nav atgriezušies, paredzams, ka tas varētu notikt tuvāko divu nedēļu laikā. Melno stārķu ligzda ir šogad otrā ar tiešsaistes kameru aprīkotā - līdz šim interesenti varēja sekot līdzi Kurzemes jūras ērgļu ligzdai. Interneta kameru tiešraide: http://dabasdati.lv/lv/kameras2016.

Šogad tiešraides kamera uzstādīta pie tās pašas melno stārķu ligzdas, kur pērn - ja putnus ligzdošanas vietā netraucē, vienu un to pašu ligzdu melnie stārķi izmanto ļoti ilgi. Ar kameru aprīkotā ligzda atrodas Zemgalē nelielas upītes krastā augošā vecā ozolā. Lai gan ligzda tika atrasta jau 2013.gadā, par tās iemītniekiem speciālisti vairāk uzzināja tikai 2014.gadā, kad ligzdā tika izaudzināti divi mazuļi. Arī pērn ar kameru aprīkotajā ligzdā stārķi ligzdoja sekmīgi. Lai gan olu perēšanas laikā tie piedzīvoja jūras ērgļa uzbrukumu, kura laikā divas olas tika izmestas no ligzdas, atlikušās divas no izdētajām četrām olām izšķīlās un abi stārķēni izauga un sekmīgi atstāja ligzdu.

Melnais stārķis Ciconia nigra augumā ir mazliet mazāks par balto stārķi, no kura labi atšķirams pēc melnā apspalvojuma. Balts ir tikai putna vēders un sāni, lidojumā redzamas arī baltās paduses. Putni pārtiek galvenokārt no nelielām zivtiņām un citiem ūdensdzīvniekiem - vardēm un kukaiņiem. Melnie stārķi galvenokārt apdzīvo vecus mežu masīvus, kuros ir upītes, dīķi, dažādi mitrāji, mitras meža pļavas.

Šī suga ir gājputni, kas ik gadu veic 7000 - 8000 km garu ceļu uz ziemošanas vietām un atpakaļ. Latvijā ligzdojošajiem melnajiem stārķiem nozīmīga ziemošanas vieta ir Etiopija. Pavasarī - martā un aprīlī, melnie stārķi atgriežas, lai šeit pavadītu ligzdošanas sezonu. Parasti mātīte ligzdā izdēj trīs līdz piecas olas, ko perē apmēram mēnesi, bet lidotprasmi jaunie putni apgūst divu mēnešu vecumā. Lai dotos uz siltajām zemēm, melnie stārķi Latviju pamet septembrī.

Eiropā melnie stārķi ir reti sastopami un tiek īpaši aizsargāti. Latvijā pēdējos 20 gados melno stārķu skaits samazinājies vairāk nekā par pusi.

Latvijas Dabas fonds tiešraides kameras pie aizsargājamo putnu ligzdām izvieto jau piekto gadu. Īpašu popularitāti translācijas guva pagājušajā gadā, kad aizsargājamo putnu dzīvi tiešraidē vēroja 1,8 miljoni unikālo lietotāju. Šogad translāciju kopumā plānots nodrošināt no piecu aizsargājamu putnu sugu ligzdām – jūras ērgļa, melnā stārķa, zivjērgļa, vistu vanaga un lielā dumpja ligzdas.