Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Lielās talkas organizatori vides piesārņojumu salīdzina ar bumbu, kam ir laika deglis

© F64

Šodien atklājot talkas mēnesi, Lielās talkas vadītāja Vita Jaunzeme vides piesārņojumu salīdzināja ar bumbu, kam ir laika deglis.

Viņa uzsvēra, ka piesārņojums ir kā bumba ar laika degli, ko nedrīkst ignorēt, jo tas apdraud cilvēku veselību un dzīvību. Lai gan cilvēki globāli mainīt, iespējams, neko nevar, tomēr katrs var sākt ar sevi, uzsvēra Jaunzeme. Viņa aicināja ikdienā mainīt savus paradumus, kļūt draudzīgākiem, līdzjūtīgākiem, vairot pozitīvismu un nevairot netīrumus sevī.

Viņa atgādināja, ka Latvijai ir jābūt kā zaļai oāzei un uz to ir jātiecas.

Secinājumi par klimata izmaiņām nav iepriecinoši - tas, kādu ietekmi cilvēks atstāj uz planētu, piemēslojot to, rūpnieciski ietekmējot, rada klimata izmaiņas, rada klimata bēgļus, klimata izraisītas karadarbības un klimata izraisītu postu, norādīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK)

"Lielā mērā no tā, ko mēs darām un kā plānojam savu nākotni, ir atkarīga citu cilvēku dzīve citās pasaules daļās," uzsvēra ministrs.

Viņš secināja, ka cilvēki arvien atbildīgāk izturas pret apkārtējo vidi, kļūst arvien izglītotāki. Viņš atgādināja, ka dzīves kvalitāte nav dārgas automašīnas, bet gan svaigs gaiss, veselība, ko bieži vien novērtē par vēlu. Viņš pauda prieku, ka Latvijā arvien vairāk cilvēku spēj novērtēt, ko nozīmē zaļa un tīra vide.

Ceļu būves uzņēmuma "Binders" valdes loceklis Normunds Luste klāstīja, ka uzņēmuma darbība ir vērsta uz vides sakārtošanu, tomēr, izejot ārpus sakārtotā infrastruktūras objekta, nereti ir redzams vides piesārņojums. Tāpēc uzņēmums vēlas šogad plaši iesaistīties vides sakopšanā. Viena no vietām, kuru uzņēmums varētu sakopt Lielās talkas laikā, varētu būt Biķernieku mežs.

Par talku vairs netiek runāts kā par atkritumu vākšanu vien, uzsvēra Rīgas brīvostas pārvaldes pārstāvis Viesturs Silenieks. Viņaprāt, talka jau ir kļuvusi par kultūras pasākumu un svētkiem, par apkaimes iedzīvotāju kopā sanākšanas brīdi. "Mēs arvien retāk satiekamies, mēs sēžam sociālajos tīklos un sarakstāmies, mēs norobežojamies katrs savā šaurajā telpā, bet talka ir tā, kas mūs savelk kopā," teica Silenieks. Viņš pauda, ka talka ir viens no retajiem pozitīvajiem veiksmes stāstiem pēdējo desmit gadu laikā.

Lielās talkas organizatori šogad sākuši sadarboties ar Eiropas Latviešu apvienību, kas nozīmē, ka no nākamā gada Lielajā talkā piedalīsies arī latviešu kopienas visā Eiropā. Tas palīdzēšot Latvijas zaļajam vēstījuma izskanēt arī citur Eiropā.

Lielā talka šogad norisināsies 23.aprīlī, un tās vadmotīvs ir "Latvijai BŪT zaļai".