Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Slimnīcā aicina nedrūzmēties, piešķirtas kvotas

© F64

Rīgas Austrumu slimnīcai šogad papildus piešķirti 470 000 eiro no valsts budžeta, lai nodrošinātu pacientiem nepieciešamos izmeklējumus, pastāstīja veselības ministrs Guntis Belēvičs. Šodien Rīgas Austrumu slimnīca atver pierakstu uz diagnostiskās radioloģijas izmeklējumiem līdz gada beigām, un, ņemot vērā papildu kvotas, slimnīcas vadība aicina cilvēkus nedrūzmēties rindās, jo izmeklējumiem būs iespējams pieteikties ne tikai pirmdienā.

Iepriekšējā reizē cilvēki stāvēja stundām garās rindās, baidoties, ka citādi nevarēs pierakstīties uz izmeklējumiem, un pāris stundu laikā pacientu pieraksts uz izmeklējumiem bija pilns. «Ņemot vērā lielo iedzīvotāju pieprasījumu tieši pēc Austrumu slimnīcas speciālistiem, veselības ministrs ir panācis vienošanos ar Nacionālo veselības dienestu par lielāku ambulatoro pasūtījumu mūsu slimnīcai, kas nozīmē, ka šogad mums ir piešķirts lielāks kvotu apjoms,» norāda slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga. Kopējais slimnīcai papildus piešķirtais finansējums ir 470 000 eiro, un papildu kvotas primāri tiks novirzītas, lai palielinātu valsts apmaksāto diagnostiskās radioloģijas izmeklējumu skaitu tieši onkoloģijas pacientiem. Precīzu finansējumu ambulatorai palīdzībai visam šim gadam atbildīgās iestādes pagaidām nesniedz. Saskaņā ar Veselības ministrijas informāciju 2016. gada četriem mēnešiem ambulatori onkoloģijai ir piešķirti divi miljoni eiro.

Slimnīcas vadītāja arī aicina cilvēkus saudzēt sevi, nesteigties un nedrūzmēties pie slimnīcas pašā rīta agrumā: «Satraukumam nav pamata, jo esam saņēmuši papildu kvotas, turklāt pieraksts tiek atvērts līdz gada beigām, kas nozīmē, ka būs iespēja pieteikties uz valsts apmaksātajiem diagnostiskās radioloģijas izmeklējumiem, ne tikai 21. martā,» uzsver A. Slokenberga. Šodien pieraksts tiek atvērts pulksten astoņos – gan klātienē, gan pa telefonu un elektroniski. Pieredze liecina, ka dzīvā rinda slimnīcā uz vietas izsīkst jau divu trīs stundu laikā, līdz ar to nav nepieciešams drūzmēties agri no rīta, bet pierakstu ātri, bez stāvēšanas garās rindās var veikt atlikušo darba dienu līdz pat sešiem vakarā, kā arī turpmāk. Tā kā tiek prognozēts liels ienākušo elektronisko pieteikumu skaits (pirmajā dienā, kopš tika atvērts pieraksts uz konsultācijām, slimnīca saņēma 2000 elektronisko pieteikumu), laiks, kas nepieciešams to apstrādei var ievērojami pieaugt. «Aicinām būt saprotošiem un sagaidīt, līdz slimnīcas darbinieks sazināsies sīkāku detaļu precizēšanai,» saka slimnīcas speciāliste Inguna Potetinova. Lai pieraksts noritētu raiti, lūgums iedzīvotājiem jau laikus sagatavot nosūtījumu un personu apliecinošu dokumentu (pasi vai ID karti), bet, piesakoties pa tālruni vai elektroniski, jau laikus noskaidrot precīzu nepieciešamā izmeklējuma nosaukumu, kā arī nosūtītāja ārsta vārdu un uzvārdu un iestādes nosaukumu. Slimnīca arī lūdz ņemt vērā, ka pacienti uz valsts apmaksātajiem pakalpojumiem bez nosūtījuma netiks pierakstīti.

Finansējums onkoloģijai 2016. gadā

• Onkoloģiskajai palīdzībai stacionārā (prognoze) 25,1 miljons eiro

• Onkoloģiskajai palīdzībai ambulatori (četriem mēnešiem) 2 miljoni eiro

• Profilaktiskie izmeklējumi onkoloģijā (četriem mēnešiem) 451 000 eiro

• Kompensējamajiem medikamentiem onkoloģijā (prognoze) 22,4 miljoni eiro 2015. gadā

• Profilaktiskajām pārbaudēm 1,3 miljoni eiro

• Onkoloģiskajai palīdzībai ambulatori (onkologa konsultācijas, staru terapija, ķīmijterapija un hematoloģija dienas stacionārā) 6,5 miljoni eiro

• Onkoloģiskajai palīdzībai stacionārā 26 miljoni eiro

• Kompensējamiem medikamentiem onkoloģijā 20,7 miljoni eiro

Avots: Veselības ministrija, Nacionālais veselības dienests