Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Tikai viens latvietis pieteicies par mentoru bēgļiem

© Scanpix

Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) atkārtoti izsludinātajā strīdīgajā iepirkumā sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu nodrošināšanai patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu saņēmis vienu piedāvājumu.

Kā aģentūrai LETA sacīja SIF sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Zariņa, izsludinātajā iepirkumā saņemts viens piedāvājums un tagad sākusies piedāvājumu izvērtēšana.

Ja piedāvājums atbildīs visiem kritērijiem, tad SIF cer pēc iespējas īsākā laikā noslēgt līgumu par pakalpojumu sniegšanu.

Jau ziņots, ka SIF martā atkārtoti izsludināja iepirkumu mentora pakalpojumu sniedzējiem patvēruma meklētājiem, jo pirmo reizi SIF izsludinātajā konkursā nebija pieteicies neviens pretendents, kā arī tika norādīts uz nepilnībām iepirkumā. Biedrība "Patvērums "Drošā māja"" saskatīja vairākas nepilnības un iebilda pret mentoriem izvirzītajām prasībām, savukārt nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK iepriekš nebija apmierināta ar mentoriem paredzēto lielo atalgojumu, rosinot to samazināt. Tomēr pēc skaidrojumu saņemšanas no Labklājības ministrijas nacionālajai apvienībai iebildumu vairs nav, jo patvēruma meklētāju sociālā darbinieka amats ir vērtējams kā profesija paaugstināta riska apstākļos.

Kā liecina SIF informācija, iepirkumā paredzamā līgumcena ir 41 999 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, bet paredzamais līguma izpildes termiņš ir līdz šā gada 30.septembrim.

Piedāvājumu SIF izsludinātajā iepirkumā bija jāiesniedz līdz šodienas plkst.10.

Konkursa rezultātā paredzēts veicināt patvēruma meklētāju un personu ar bēgļa vai alternatīvo statusu pilnvērtīgu sociālekonomisko iekļaušanos, mazinot šķēršļus nodarbinātībai un sekmējot integrāciju sabiedrībā.

Iepirkuma pretendentam jānodrošina nepieciešamo speciālistu - viena sociālā darbinieka un sešu sociālo mentoru - piesaiste. Norādītais sociālo darbinieku un sociālo mentoru skaits ir plānotais darbinieku skaits līguma izpildes sākšanas brīdī. Nepieciešamības gadījumā darbinieku skaits var palielināties līdz trīs sociālajiem darbiniekiem un 12 sociālajiem mentoriem, kas vajadzības gadījumā izpildītājam būs jānodrošina.

Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem pašlaik patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" atrodas 67 patvērumu meklētāji, kas Latvijā ieradušies patstāvīgi, un šā gada februārī Eiropas Savienības pārvietošanas programmā uz Latviju no Grieķijas pārvietotas sešas personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, un patlaban atrodas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki".

Laikā no pagājušā gada aprīļa līdz šā gada martam bēgļa statuss piešķirts 21 personai, tajā skaitā sešām personām 2015.gadā un 15 personām 2016.gadā, bet alternatīvais statuss 25 personām - 21 personai 2015.gadā un četrām personām šajā gadā.

Nākamajos mēnešos plānots pārvietot vidēji 20 līdz 30 personas mēnesī, un personas, kas Latvijā var ierasties patstāvīgi un pieprasīt patvērumu, ir apmēram 50. Patlaban plānotais mērķa grupas lielums ir aptuveni 119 personas.