Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

"Antifašisti" grib, lai leģionāru atceres dienai tiek pievērsta vēl mazāka uzmanība

"Antifašisti" 2016. gada 16. martā © F64

Biedrība "Latvijas Antinacistiskā komiteja" cer, ka arvien mazāk cilvēku pievērsīs uzmanību leģionāru piemiņas dienai 16.martā, sarunā ar aģentūru LETA pastāstīja biedrības pārstāvis Aleksejs Šaripovs.

Viņš sacīja, ka vakar kopumā, pēc Šaripova domām, vērojama mazāka dalībnieku aktivitāte, tostarp "Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļas" organizētajā leģionāru piemiņas gājienā, un biedrība vēlētos, lai arvien mazāk cilvēku pievērstu uzmanību šai dienai. Viņš atgādināja, ka biedrības aktivitātes notiek leģionāru atceres pasākumu dēļ, līdz ar to, nenotiekot tām, arī biedrības aktivitātes nenotiks.

Šaripovs izteicās, ka policijas darbinieku darbs 16.marta pasākumos bija ļoti labs un izdevās izvairīties no jebkādām provokācijām. Tomēr biedrības pārstāvis komentēja Drošības policijas (DP) darbu, norādot, ka DP dēļ Latvijā netika ielaistas vairākas cilvēku grupas, kas vēlējās piedalīties biedrības rīkotajā pasākumā, tostarp no Vācijas un Lietuvas.

Biedrības pārstāvis, izsakoties par aizturētā un vēlāk no Latvijas izraidītā Kremļa propagandista Greiema Filipsa aktivitātēm, pauda viedokli, ka šajā gadījumā tomēr bija vērojama preses brīvības pārkāpšana, kas tostarp slikti ietekmēs Latvijas tēlu. Šaripovs minēja, ka dažkārt arī vietējie mediji ir agresīvi savos jautājumos, piemēram, attiecībā tieši uz biedrību, bet pret viņiem nekādas sankcijas netiek vērstas.

Jau ziņots, ka vakar leģionāru piemiņas pasākumu laikā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, aizturētais Filipss iekļauts Latvijas "melnajā sarakstā" un aizvadītajā naktī izraidīts no Latvijas uz Krieviju, aģentūrai LETA apstiprināja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V).

Kopumā ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa Rīgā pēc leģionāru atceres gājiena vakar notika bez asas pretējo pušu konfrontācijas. Ja citus gadus tā dēvētie antifašisti svilpa svilpes un kliedza "Kauns!", tad šogad pret gājiena dalībniekiem tika raidītas vien atsevišķas salīdzinoši klusas frāzes.

Arī gājiena dalībnieki nesāka strīdus ar protestētājiem, vien savā starpā apsprieda Georga lentīšu izmantošanu, kādu pretējo uzskatu paudēju nosauca par "Putina atbalstītāju", taču skaļi strīdi vai konflikti nenotika. Tāpat bija dzirdama gana piezemēta vārdu apmaiņa par tēmu, kuri ir "īstie zemes saimnieki" un kuriem savukārt esot "jābrauc prom".

Gājienā devās apmēram 1000 biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā" pārstāvji un viņu atbalstītāji.