Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sācies "Trasta komercbanka" likvidācijas process

© F64

Vakar, 14.martā, sākts AS "Trasta komercbanka" likvidācijas process.

No vakardienas bankas likvidatora amatā stājies Ilmārs Krūms, bet bankas līdzšinējie valdes un padomes locekļi ir atbrīvoti no amatiem, liecina ieraksts "Firmas.lv" datubāzē.

Kā ziņots, Eiropas Centrālā banka pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) ierosinājuma 3.martā anulēja "Trasta komercbankas" licenci, bet 4.martā FKTK padome konstatēja, ka bankā iestājusies noguldījumu nepieejamība, un vērsās tiesā ar pieteikumu par "Trasta komercbankas" likvidācijas sākšanu. Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 14.martā atzina "Trasta komercbanku" par likvidējamu un par bankas likvidatoru iecēla zvērinātu advokātu Krūmu.

FKTK rosināja licences anulēšanu, jo banka ilgstoši pieļāva nopietnus pārkāpumus trīs svarīgās jomās: bankas akcionāri nespēja nodrošināt pietiekamu bankas kapitalizācijas līmeni, bankai bija novecojis biznesa modelis un nebija izstrādāta aktuāla darbības stratēģija, kā arī banka pārkāpa noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasības un regulāri tika sodīta par pārkāpumiem naudas atmazgāšanas novēršanā.

FKTK rosināja banku likvidēt, jo "Trasta komercbanka" nav sistēmiski nozīmīga banka un bankai nav nekādu unikālu funkciju, kāpēc tā būtu jāglābj.

"Trasta komercbankas" aktīvi 2015.gada beigās veidoja 432,12 miljonus eiro, kas ir aptuveni 1,4% no kopējiem kredītiestāžu sektora aktīviem.

2015.gada beigās "Trasta komercbanka" bija 14.lielākā banka Latvijā un tai bija 4475 klienti, tai skaitā 2099 juridiskas personas un 2376 fiziskas personas, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati.

Pēc FKTK datiem, "Trasta komercbankas" lielākie akcionāri ir Igors Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ukrainas iedzīvotājs Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Gan 2015.gadā, gan 2014.gadā "Trasta komercbanka" strādāja ar zaudējumiem. 2015.gadu "Trasta komercbanka" noslēdza ar 4,66 miljonu eiro zaudējumiem, grupas zaudējumi bija 6,21 miljons eiro, liecina neauditētie dati. 2014.gadā "Trasta komercbankas" ziedojumi bija 12,75 miljoni eiro, grupas zaudējumi - 14 miljoni eiro.