Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus par mežizstrādes miera periodu putnu ligzdošanas laikā

© f64.lv

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) portālā "manabalss.lv" iesniegusi iniciatīvu par mežizstrādes miera periodu putnu ligzdošanas laikā un aicina to parakstīt ikvienu Latvijas iedzīvotāju, kuram rūp Latvijas putnu labklājība.

Katru gadu valsts mežos vien mežizstrādes dēļ bojā iet vairāk nekā 50 000 putnu ligzdu, aplēsusi biedrība. Mežizstrādes radītais traucējums ligzdošanas sezonas laikā apdraud arī tos putnus, kuru ligzdas fiziski netiek izpostītas. Piemēram, melnajam stārķim šis ir viens no galvenajiem sliktu ligzdošanas sekmju iemesliem, aģentūru LETA informēja biedrībā.

LOB valdes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus norāda, ka biedrība pirms četriem gadiem ar petīciju ar lūgumu noteikt mežizstrādes miera periodu putnu ligzdošanas laikā vērsās pie toreizējā ministru prezidenta Valda Dombrovska (V).

"Diemžēl Ministru kabinets (MK), neiedziļinoties argumentos, pakļāvās meža nozares lobijam un miera periodu neieviesa. Šoreiz vēršamies pie Saeimas, paļaujoties uz to, ka likumdevējs uzklausīs iedzīvotāju vairākuma vēlmi," pauž Ķerus.

Lai gan Sugu un biotopu aizsardzības likumā noteikts, ka putnu ligzdu postīšana ir aizliegta, MK noteikumi "Dabas aizsardzības noteikumi meža apsaimniekošanā" nenodrošina putnu aizsardzību, jo aizliedz mežizstrādi putnu ligzdošanas laikā vien daļā Latvijas teritorijas, skaidro Ķerus.

LOB aicina noteikt vispārēju mežizstrādes un jaunaudžu kopšanas pārtraukumu no 1.aprīļa līdz 30.jūnijam, iekļaujot šo prasību MK noteikumos "Dabas aizsardzības noteikumi mežu apsaimniekošanā".

Biedrība uzskata, ka, nosakot mežizstrādes miera periodu, tiks īstenotas sabiedrības vairākuma vēlmes un stiprināta pārliecība, ka likumdevējs darbojas sabiedrības, nevis atsevišķu interešu grupu labā.

"Katru pavasari no bojāejas tiks pasargāti desmitiem tūkstošu putnu ligzdu," spriež LOB.

LINKS UZ INICIATĪVU: https://manabalss.lv/par-mezizstrades-miera-periodu-putnu-ligzdosanas-laika/show