Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas hokeja fani baidās no Maskavas

© F64

Vēl mazliet vairāk nekā divi mēneši, un Maskava sāks dzīvot hokeja zīmē – tieši tur un Sanktpēterburgā risināsies pasaules čempionāts hokejā. Latvijas hokeja valstsvienība spēles aizvadīs Maskavā, uzbrucēja Mārtiņa Karsuma pārstāvētās Kontinentālās hokeja līgas komandas Maskavas Dinamo mājas arēnā. Prognozes gan liecina, ka Latvijas fanu pūlis būs krietni mazāks nekā pērn Čehijā un aizpērn Minskā, kad karmīnsarkanajos kreklos tērpto līdzjutēju pulks pēc visām aplēsēm sasniedza astoņus līdz 12 tūkstošus.

«Neesmu noskaņota ļoti optimistiski. Domāju, ka Latvijas hokeja līdzjutēju skaits, kas dosies uz Maskavu, diez vai pārsniegs 4000,» Neatkarīgajai prognozēja tūrisma operatora Travel Art LV valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa. Pēc viņas domām, galvenie iemesli, kādēļ daudzi izlems palikt mājās un čempionāta spēles vērot televīzijā, ir Krievijas vīzas un arī pati čempionāta norises vieta – Maskava.

Vai vīzas iegūt vienkārši?

«Ja čempionāts notiktu Sanktpēterburgā, pieļauju, ka interese varētu būt daudzkārt lielāka, jo Pēterburga gan mentāli, gan ģeogrāfiski latviešiem ir daudz tuvāka. Bet Maskava... Tā vēl joprojām asociējas kā ļoti dārga pilsēta, lai gan, pateicoties Krievijas rubļa kursa lejupslīdei pret eiro, Krievijas galvaspilsētu par dārgu jau nosaukt ir grūti. Paši novembrī bijām un pārliecinājāmies, ka cenu līmenis ir apmēram tāds pats kā Rīgā,» norāda I. Krūmiņa. Viņa arī saka – cilvēkiem ir bail no Maskavas, jo ziņās ik pa brīdim parādās negatīva informāciju par abu valstu savstarpējām attiecībām. «Mēs pārliecinājāmies paši, ka pret mums izturas draudzīgi, un maskavieši pat vēl pasaka, ka viņi ziņām netic,» pieredzē dalījās I. Krūmiņa.

Runājot par vīzām, Krievijas medijos ik pa brīdim kāds nāk klajā ar paziņojumu, ka hokeja faniem tās iegūt būs vienkāršāk. Patiesībā gan noticis pretējais – no 1. marta Krievijas vīzu centrs Latvijā paaugstina komisijas maksu. Rezultātā Krievijas vīza sadārdzināsies apmēram par četriem eiro, un, kārtojot pat vienreizējo tūrisma vīzu, būs jāšķiras no vairāk nekā 70 eiro.

Savukārt ilggadēja hokeja līdzjutēja Ieva Nadziņa savās prognozēs ir vēl piesardzīgāka – pēc viņas domām, Latvijas fanu skaits nepārsniegs pat divus līdz trīs tūkstošus. «Ņemot vērā spēļu grafiku, lielākā daļa būs vai nu uz pirmajām divām spēlēm, jo tās būs brīvdienās, vai arī uz pēdējām, jo tur ir cerība uz uzvarām un tās būs izšķirošās,» norādīja I. Nadziņa.

Nepārdomātā biļešu tirdzniecības politika

Galvenie iemesli, kādēļ līdzjutēji tik piesardzīgi apsver iespēju doties uz Maskavu, ir vairāki – politiskā situācija, zināmā mērā arī izlases galvenā trenera Leonīda Beresņeva iecelšana šajā amatā, uz kuru daudzi fani raugoties bez sajūsmas, kā arī nepārdomātā biļešu tirdzniecības politika.

Šie iemesli patiešām ir ietekmējuši daudzus līdzjutējus, kas nu jau vismaz septiņas līdz 16 reizes atbalstījuši hokejistus čempionātos. «Pats nebraukšu. Kāpēc? Politiskā situācija un nelabas atmiņas no futbola spēles Sanktpēterburgā,» atzina ilggadējs hokeja līdzjutējs Raitis Rūtiņš.

Par fanu gausumu, domājot, braukt vai nebraukt uz čempionātu, pārsteigts bija arī M. Karsums. Intervijā fanu ceļvedim uz Maskavu Pasaules pazinējs hokejists norādīja: «Kāpēc lai latvieši baidītos braukt? Nopietni! Es gribētu dzirdēt tos argumentus, kādēļ lai fani nebrauktu uz Maskavu!» Viņš intervijā norādīja, ka pašam nekad nav bijušas problēmas tāpēc, ka ir ārzemnieks vai latvietis, un bailes no Maskavas noteikti esot pārspīlētas.

Nav tik daudz negatīvu ziņu

«Vai nu mums pārāk daudz stāsta, ka Krievijā latviešus neieredz, vai arī kādi citi apstākļi, bet šogad vairāk nekā jebkad ir izteikta ārzemju latviešu interese par došanos uz hokeja čempionātu. Šis varētu būt gads, kad Īrijā, Lielbritānijā, Zviedrijā un citās valstīs dzīvojošo hokeja fanu īpatsvars būs vismaz viena piektdaļa, ja ne vēl vairāk. Tas tikai liecina, ka citās valstīs nav tik daudz negatīvu ziņu par Krieviju un jo īpaši par Maskavu,» pauda Travel Art LV valdes priekšsēdētāja.

Pasaules čempionāts hokejā sāksies 6. maijā. Latvijas valstsvienības pretinieki būs Zviedrijas, Čehijas, Krievijas, Šveices, Dānijas, Kazahstānas un Norvēģijas izlases. Zīmīgi, ka spēle Latvija – Krievija risināsies 9. maijā, kad Krievijā svin Uzvaras dienu.