Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

VVD aicina pieteikties bezmaksas radona mērījumu veikšanai mājoklī

© F64

No 25. februāra līdz 11. martam VVD tīmeķļa vietnes sadaļā sadaļā“Kontrole” iespējams brīvrpātīgi pieteikties bezmaksas radona mērījumu veikšanai mājsiamniecībā, aizpildot elektonisko pieteikuma anketu, liecina informācija Valsts Vides dienesta mājas lapā. Radonu iespējams izmērīt tikai ēkas 1. stāvā vai apdzīvojamās puspagraba telpās.

Pētījuma mērķis ir novērtēt situāciju Latvijā un apzināt teritorijas ar iespējamu paaugstinātu radona līmeni. Līdz 2018. gadam valstij jāizstrādā radona rīcības plāns, kas paredz dažādu ieteikumu sniegšanu radona līmeņa kontrolei ēkās un dzeramajā ūdenī, kā arī pasākumus radona līmeņa samazināšanai vietās, kur tas ir nepieciešams.

Bezmaksas radona mērījumu veikšanai ir pieejams ierobežots detektoru skaits. Lai nodrošinātu vienmērīgu mērījumu veikšanu visā Latvijas teritorijā, centrs izvērtēs anketās norādīto informāciju un sazināsies ar 500 mājsaimniecībām par iespēju organizēt radona testu līdz 2016. gada decembrim.

Radons ir gāze bez krāsas un smakas, kas ir 7,5 reizes smagāks par gaisu, un šķīst ūdenī. Viens no galvenajiem radona gāzes avotiem ir zemes dzīles –  derīgie izrakteņi. Radons ir dabiskais starojuma avots un tas veidojas neatkarīgi no cilvēka darbības. Radons sastopams dzeramā ūdens urbumos, kā arī ēkās. Tādēļ būtiski ir noskaidrot tā koncentrāciju, lai nepieciešamības gadījumā to samazinātu, jo tas palielinātā koncentrācijā var radīt risku cilvēka veselībai.