Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Primāri pievērsīsies demogrāfijas, pensiju un veselības apdrošināšanas jautājumiem

© Publicitātes foto

Jaunais labklājības ministrs Jānis Reirs (V) par savām prioritātēm sauc obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanu, demogrāfijas jautājumu risināšanu, kā arī pensiju sistēmas uzlabošanu.

Kā aģentūrai LETA sacīja Reirs, pensionāri, nonākot veselības aprūpes sistēmā, saskaras ar līdzekļu trūkumu. Lai risinātu šo problēmu, veselības aprūpei nepieciešams līdzfinansējums no sociālā budžeta. Ministrs sacīja, ka šāda veselības apdrošināšanas sistēmas izveide, kura saņem finansējumu no sociālā budžeta, ir viena no prioritātēm.

Reirs gan skaidroja, ka obligātās veselības apdrošināšana neprasīs papildu nodokļa ieviešanu, kā tas iepriekš ir izskanējis. Šo sistēmu paredzēts izveidot esošā finansējuma ietvaros. Viņš stāstīja, ka papildu līdzekļus budžetā ienesīs obligāto sociālo iemaksu ieviešana no minimālās algas.

Labklājības ministrs arī piebilda, ka pie šīs sistēmas izveides Labklājības ministrija (LM) strādās kopā ar Finanšu un Veselības ministrijām.

Savukārt, runājot par demogrāfijas jautājumiem, Reirs sacīja, ka pievērsīsies trešā bērna politikai un centīsies rast iespējas bērniem palīdzēt ne tikai līdz trīs gadu vecumam, bet līdz 18.

Taujāts, vai tas nozīmētu kādu pabalstu pieaugumu, Reirs norādīja, ka tas nozīmē, ka "skatīsimies politiku". Viņš pieļāva, ka varbūt viena no labklājības problēmām atrodama izglītības sistēmā. Piemēram, studentiem valsts galvotā kredīta saņemšanai nepieciešams viens galvotājs, tomēr Reirs pieļauj, ka šī sistēma jāmaina un kredīti jāapstiprina bez galvotāja. Ministrs pieļāva, ka šos jautājumus var risināt ne tikai ar pabalstiem, bet arī ar inovatīviem risinājumiem.

Reirs arī atzīmēja, ka darāmo darbu sarakstā ir deinstitucionalizācijas jautājumi un aprūpes iestādē dzīvojošo cilvēku dzīves kvalitātes uzlabošana.

Tāpat, atsaucoties uz valdības deklarāciju, Reirs kā prioritāti atzīmēja pensiju sistēmas uzlabošanu. Esošo pensiju sistēmu ministrs vērtēja kā labu, tomēr norādīja, ka nepieciešams darbs pie dažu koeficientu izmaiņām, piemēram, indeksējot pensijas. Reirs arī piebilda, ka izvērtēs iespējas palīdzēt tiem pensionāriem, kuriem ir liels darba stāžs, bet mazas pensijas.