Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

LAIKA PROGNOZE: Pavasari sagaidīsim ap Lieldienām

© F64

Sinoptiķi prognozē, ka nākamnedēļ Latvijā būs ziemīgs laiks ar salu, bet fenologs Vilis Bukšs pavasari sola ap Lieldienām. Latgales austrumos bezbailīgie zemledus makšķernieki nākamnedēļ pat plānojot sacensības, un tieši ap to laiku atkal varētu uzsalt.

V. Bukšs atceras, ka 1990. gada 22. februārī Latvijas austrumpusē atlidojuši pirmie cīruļi, 24. februārī – ķīvītes, bet 25. februārī viņš atradis pirmo māllēpi. Šogad tik ātri daba nemodīšoties, kaut gan jau fiksēti pirmie gājputni. Pagājušajā nedēļā Nīcā fiksētas zosis, bet citur Latvijā – lauku baloži un ķīvītes. V. Bukšs noteic, ka gājputni tomēr vairāk novēroti Liepājas pusē.

Viņš prognozē, ka nakts salnas uznākšot līdz Jura dienai un ziema ātri neatkāpsies – lai gan tā būs maiga, bet ar aukstuma viļņiem. Sals kodīs īsu laiku, sniegs un ledus pakusīs un atkal uzsals. Marta vidū naktīs varētu būt pat mīnus 10 grādu sals, un kārtīgu siltumu piedzīvosim ap Māras dienu, kas šogad ir gandrīz vienlaikus ar Lieldienām.

Sinoptiķi prognozē, ka pēc tam, kad nākamnedēļ Latvijā gaisa temperatūra pazemināsies, siltāks kļūs vien februāra beigās. Nākamās nedēļas otrā pusē gaisa temperatūra naktīs būs zem mīnus 10 grādiem.

V. Bukšs savā blogā raksta, ka februāra jeb Puteņu mēneša vidū Latvijas austrumos dažās naktīs sals var nokrist līdz mīnus 15, 18 grādiem. Februāra otrajā pusē varētu būt garāks atkusnis un vairāk nokrišņu, bet martā atkal klāt būs sals un sniegs. Nepacietīgākie paši var mēģināt noteikt, kāds laiks būs pavasara pirmajā mēnesī, izmantojot sakarību – jo aukstāka februāra pēdējā nedēļa, jo siltāks laiks gaidāms martā. Tautas ticējumi vēsta: ja februāris ir silts, tad gaidāmas aukstas Lieldienas; ja kaķis februārī gozējas saulē, tad martā tas lien aizkrāsnē; ja februārī istabā lido kodes, tad martā būs auksts laiks. Savukārt stipri ziemeļvēji mēneša beigās sludina auglīgu gadu. Vai arī – ja odi danco februārī, tad var iznākt, ka pavasarī paši odi nosalst. Var arī doties uz mežu, jo ja februārī ir trekni meža putni, tad vēl būs daudz sniega un ilga ziema. Toties miglains februāris sola visam gadam daudz lietus.