Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Janvārī vidējā temperatūra bijusi 3,9 grādus zem normas

© LVĢMC

Ar vidējo gaisa temperatūru -7,1°C 2016. gada pirmais mēnesis ir par 3,9°C aukstāks par ilggadīgo normu, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

2016. gada janvāris ilggadīgajā gada pirmo mēnešu datu rindā ir ierindojies aukstāko 23. vietā. Janvāris Latvijā iesākas ar stabilu salu un ziemas apstākļiem. Kopumā bija 25 dienas ar vidējo gaisa temperatūru zemāku par 0°C un 11 dienas ar vidējo temperatūru zemāku par -10°C.

Turklāt 8. janvārī Rūjienas novērojumu stacijā tika uzstādīts arī jauns minimālais temperatūras rekords: -30,6°C. Janvāra trešās dekādes izskaņā, Latvijā ieplūstot siltāka gaisa masām, vairākās novērojumu stacijās tika pārspēti 28. janvāra maksimālās temperatūras rekordi. Kopumā mēnesis bija salīdzinoši saulains, jo saules spīdēšanas ilgums bija 53,7 % augstāks par normu.

Kopējais nokrišņu daudzums janvārī vidēji bija 52,1 mm, kas ir par 4% vairāk par ilggadīgo normu. Pēc nokrišņu teritoriālā sadalījuma, vairāk nokrišņu bija valsts austrumu daļā un Kurzemes ziemeļrietumu piekrastē. Mēneša izskaņā sniegu nomainīja slapjš sniegs un lietus.

Janvārī sniega sega tika konstatēta visās novērojumu stacijās. Visbiezākā sniega sega 51 cm - tika novērota mēneša otrajā dekādē Vičakos, Ventspils novadā.Intensīva un ilgstoša snigšana sākās mēneša pirmajā dekādē, kad virs akvatorijas veidojas gubu-lietus mākoņi, ko veicināja vēji no Baltijas jūras puses un auksta gaisa masas ieplūde. Vienmērīga sniega sega turpināja veidoties līdz pat 28. janvārim. Visintensīvākā puteņošana novērota Salacgrīvā un Kolkā. Mēneša izskaņā, gaisa temperatūrai paaugstinoties, sniegs bija nokusis gandrīz visā valstī.

Vidējais vēja ātrums janvārī bija pārsvarā lēns: 4,1 m/s, kas ir par 1,1 m/s mazāks par normu.  Janvāra trešajā dekādē Latvijas teritoriju šķērsoja vairāki cikloni, kas daudzviet sasniedza arī vētras spēku. Līdz ar brāzmainajiem rietumu puses vējiem, 28. janvārī maksimālās vēja brāzmas tika novērotas Daugavgrīvā un Liepājas ostā 25 m/s.

Kopumā visās novērojumu stacijās mēneša gaitā tika fiksēta migla. Visvairāk dienas ar miglu bija Rucavā, kur tā tika novērota 5 dienas. Sarma bijusi Kurzemes dienvidrietumu piekrastē, valsts centrālajā daļā. Visvairāk dienu ar apledojumu bijis valsts centrālajā daļā, kur tas novērotas 2 dienas. Apledojums bijis arī Ziemeļvidzemes piekrastē un valsts austrumu, dienvidaustrumu daļā.