Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

DIENAS SVARĪGĀKO NOTIKUMU KOPSAVILKUMS

© SCANPIX

Dienas svarīgāko notikumu apskats.

GĀZES IEGĀDE ĀRPUS LATVIJAS: Valdība šodien pieņēma Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātos "Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumus", kas ļaus uzņēmumiem iegādāties gāzi ārpus Latvijas. EM norāda, ka patlaban dabasgāzes piegādi un lietošanu, kā arī no tās izrietošās tiesības un pienākumus regulē 2008.gadā pieņemtie Ministru kabineta "Dabasgāzes piegādes un lietošanas noteikumi". Tomēr šajos noteikumos iekļautais regulējums ir nepilnīgs, turklāt atsevišķi jautājumi ir noregulēti neskaidri, kas rada problēmas noteikumu pareizai piemērošanai un neskaidrības lietotāju un sadales sistēmas operatora tiesību un pienākumu apjoma noteikšanā.

PAR BĒGĻIEM LABĀK MAKSĀ NEKĀ UZŅEM: Latvijai drīzāk vajadzētu novirzīt līdzekļus, lai mazinātu bēgļu plūsmu uz Eiropu, nekā uzņemt patvēruma meklētājus savā valstī, šādu viedokli šorīt LNT pauda topošais premjers Māris Kučinskis (ZZS). Taujāts, vai Latvijai vajadzētu piedalīties iespaidīgā maksājumā Turcijai bēgļu jautājuma risināšanai, Kučinskis, uzsverot, ka tās ir viņa personiskās domas, pauda viedokli, ka labāk ir sniegt artavu, lai likvidētu migrācijas cēloņus iespējami tuvu vietai, no kurienes cilvēki nāk, nevis uzņemt jau aizbēgušos cilvēkus Latvijā.

VILCIENU KATASTROFA VĀCIJĀ: Šorīt ap plkst. 7:00 pēc vietējā laikā Vācijā, Bavārijā notika divu vilcienu frontāla sadursme, kurā, kā liecina jaunākā informācija, gājuši bojā vismaz 9 cilvēki. Britu raidsabiedrība BBC norāda, ka joprojām nav skaidrs šīs katastrofas iemesls. Lai gan atrastas visas trīs melnās vilciena kastes un vēl tikai pirms nedēļas pārbaudītas sistēmas, kas regulē vilcienu satiksmi, nav skaidrs, kas bijis šīs vilcienu sadursmes cēlonis.  Pēc pēdējās informācijas zināms, ka ievainojumus sadursmes laikā guvuši 150 cilvēki, no kuriem 40 ir nopietni ievainojumi, 15 atrodas kritiskā stāvoklī.

DAŽI IZVĒLAS LIETOT DOPINGU: Pērnā gada nogalē dopinga lietošanā pieķerti Latvijas lakrosa un pauerliftinga sportisti, aģentūrai LETA apstiprināja nozaru federācijās. Līdz 2017.gada novembrim diskvalificēts Latvijas Lakrosa federācijas sportists Kārlis Eriņš, apliecināja federācijas prezidents Krišjānis Volfs. Divu gadu diskvalifikācija sportistam piešķirta pēc tam, kad analīzēs konstatēta nelegālā viela THC. Savukārt Latvijas Pauerliftinga federācijas vadītājs Rinalds Dimiņš apstiprināja, ka pērn gada beigās pozitīvas analīzes konstatētas spēka trīscīņas sportistiem Ainim Stagaram un Dainim Stivkam. Federācijas vadītājs sacīja, ka Stagars ir labs Latvijas līmeņa sportists, kurš startējis arī pasaules junioru čempionātā.

GRIPAS SLIMNIEKU KĻŪST VAIRĀK: Pagājušajā nedēļā no gripas izraisītām komplikācijām miruši vēl pieci cilvēki, līdz ar to kopš gripas sezonas sākuma miruši jau 18 gripas slimnieki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) monitoringa dati. Pagājušajā nedēļā gripas epidēmijas slieksnis sasniegts arī Daugavpilī, Liepājā un Rēzeknē. Līdz ar to kopumā vairāk nekā 100 gripas gadījumu uz 100 000 iedzīvotāju reģistrēti sešās no 10 SPKC monitoringā iekļautajām teritorijām - jau minētajās un Rīgā, Jelgavā un Jūrmalā. Rīgā saslimšanas gadījumu bijis visvairāk, proti, 366,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kas ir par teju 100 gadījumiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Gripas epidēmiju SPKC izsludināja 26.janvārī.