Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Jauno kāpurķēžu bruņutehniku jaunieši rosinājuši nosaukt par Porziņģi

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Aizsardzības ministrija saņēmusi 178 skolēnu pieteikumus konkursā par latviskiem nosaukumiem pieciem kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļiem, kurus Latvijas armijai piegādās Lielbritānija, aģentūra LETA noskaidroja Aizsardzības ministrijā.

Vakar noslēdzās pieteikumu iesniegšanas termiņš. Skolēni bruņutehnikai piešķīruši vārdus, kuros dominē latviešu mitoloģijas, teiku un pasaku tēlu, latviešu rakstu zīmju nosaukumi, Latvijas armijas komandieru un ģenerāļu, kā arī pēdējā laikā visplašāk izskanējušie personvārdi. Daži no biežāk minētajiem vārdiem ir Lāčplēsis, Pērkons, Sprīdītis, Zalktis, Pērkons, Laima, Kalpaks, Kurelis, Porziņģis, pastāstīja ministrijas pārstāve Anete Gnēze.

Pulkvedis Oskars Kalpaks ir pirmais Latvijas armijas virspavēlnieks, bet ģenerālis Jānis Kurelis bija Latvijas armijas ģenerālis un viens no 1944.gada 17.marta Latvijas Centrālās padomes memoranda parakstītājiem. Kristaps Porziņģis ir latviešu basketbolists, kurš pašlaik pārstāv NBA klubu Ņujorkas "Knicks".

Konkursa uzvarētāju vārdi tiks publicēti līdz 8.aprīlim, un konkursa organizētāji sazināsies ar uzvarētājiem personīgi, lai informētu par balvu saņemšanas vietu un laiku.

Konkursa galvenā balva ir dalība kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļu latvisko nosaukumu piešķiršanas pasākumā un izbrauciens ar bruņutransportieri Ādažu bāzē.

Jau ziņots, ka pirmās četras kāpurķēžu bruņumašīnas Latvijai tika piegādātas jau 2015.gada septembrī un tiek izmantotas tehniķu un mehāniķu, kā arī karavīru apmācībai vienībās Ādažu bāzē. Līdz šim Latvija bija viena no NATO dalībvalstīm, kurai nebija savas bruņutehnikas.

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos piecus kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas modeļus bruņotie spēki saņems laikā no 2016. līdz 2020.gadam.

2014.gada septembrī tika noslēgts starpvaldību pirkuma līgums starp Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes un Latvijas valdību par Lielbritānijas bruņoto spēku lietošanā esošo 123 tehnikas vienību iegādi.

Iepirkumā ietilpst pieci bruņutehnikas modeļi. Latvija iegādāsies kaujas vadības nodrošināšanas bruņutransportierus "Sultan", kuri aprīkoti ar kaujas vadības sistēmu un 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, kā arī izlūkošanas kaujas mašīnas "Scimitar", kas bruņotas ar 30 milimetru lielgabalu pretinieka bruņutehnikas, ieskaitot vieglo tanku, satriekšanai attālumā līdz 1500 metriem.

Tāpat tiek pirkti arī bruņutransportieri "Spartan", kuri aprīkoti ar 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai, un medicīnas bruņutransportieri "Samaritan", kuri aprīkoti ar pirmās medicīniskās palīdzības komplektu un paredzēti līdz četru gulošu ievainoto pārvadāšanai no kaujas lauka līdz ievainoto savākšanas punktam.

Bruņotie spēki saņems arī evakuācijas un remonta bruņutransportierus "Samson", kas aprīkoti ar vinčām un instrumentu komplektu transporta pārvietošanai un pirmā līmeņa remontam, kā arī 7,62 milimetru ložmetēju lokālajai aizsardzībai.

Bruņutehnikas iegādes summa ir 39,4 miljoni britu mārciņu.