Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Ministre iepazīstina ar paveikto Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanā

© F64

Ministru kabineta sēdē šodien, 9.februārī, valdība izskatīja un pieņēma Kultūras ministrijas (KM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par gatavošanos Latvijas valsts simtgadei, kas tiks atzīmēta no 2017. gada līdz 2021. gadam, kā arī ziņojuma pielikumu - Latvijas valsts simtgades svinību sagatavošanas svētku programmu.

Informatīvajā ziņojumā, kas atspoguļo svētku sagatavošanā paveikto laikā no 2014.gada novembra līdz 2015.gada decembrim, KM norāda, ka Latvijas valsts simtgades svinību virsmērķis ir stiprināt Latvijas sabiedrības valsts gribu, piederības sajūtu savai valstij un mīlestību pret savu zemi, rosinot pašorganizējošus procesus un sadarbību.

Kultūras ministre Dace Melbārde uzsver: "Ikvienam būtu jādod iespēja sajust Latvijas dzimšanas dienu kā savus svētkus, lai simtgade ir notikums ikvienā mājā! Un vienlaicīgi simtgades svinēšana ir iespēja daudz mērķtiecīgāk veidot Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtu savai valstij, jo tikai valsts labā kaut ko darot vari izjust, ka esi tai cieši piederīgs."

Latvijas valsts simtgades svinību veiksmes atslēga ir Latvijas cilvēku līdzdalība, līdzdarbība un pašiniciatīvas svētku veidošanā un īstenošanā. Latvijas cilvēki - tie esam gan mēs visi katrs personīgi, gan mēs kā savas profesionālās jomas pārstāvji, savu interešu grupu pārstāvji un aizstāvji. Tāpēc līdz šim lielākais uzdevums ir bijis iesaistīt pēc iespējas plašu sabiedrību svētku programmas ietvara izstrādē, kā arī panākt, lai simtgades svinībās būtu pārstāvētas visdažādāko nozaru un mērķauditoriju iniciatīvas un īstenoti pasākumi, kas balstās uz partnerību un kopēju mērķu un ideju apmaiņu.

Kopš 2014. gada īstenota virkne publisku diskusiju dažādām mērķauditorijām, likti pamati sadarbībai ar pašvaldībām, iestādēm, organizācijām, plašu sabiedrību gan Latvijā, gan ārpus tās. Notikušas diskusijas ar jauniešiem, ar reģionu pārstāvjiem, rīkotas diskusijas par simtgades starptautiskiem aspektiem, notikušas sarunas ar politikas veidotājiem, valdības un Saeimas pārstāvjiem, kā arī diskutēts ar uzņēmējiem, kultūras un izglītības darbiniekiem, mazākumtautību pārstāvjiem.

Latvijas simtgades svinības aptvers visas nozares - kultūru, izglītību tautsaimniecību un saimniecisko darbību, kā arī vidi, sportu, labklājību, veselību, aizsardzību, lauksaimniecību un citas, atzīmējot būtiskākos notikumus ikvienā nozarē, un tādējādi atspoguļojot Latvijas stāstu simts gados. Tāpat Latvijas simtgade dod mums unikālu iespēju lūkoties uz nākotnes Latviju un atstāt paliekošas vērtības nākamajām paaudzēm.

Lai sasniegtu iecerēto, paredzēts aktualizēt vēsturi, godinot valsts dibinātājus un pieminot notikumus, kas ietekmējuši tās izveidi, tādējādi nostiprinot izpratni par Latvijas valstiskumu kā likumsakarīgu ilgstošas attīstības rezultātu. Lai veicinātu Latvijas iedzīvotāju zināšanas un izpratni par Latvijas valsts izveidi kā procesu, svētku programma tiks īstenota piecu gadu periodā, aptverot galvenos ar valsts izveidi un nostiprināšanos saistītos notikumus.

Paredzēts, ka Latvijas simtgades svētku programmas īstenošanā un sabiedrības iniciatīvu veicināšanai tiks piesaistīts gan valsts un pašvaldību, gan starptautiskais un privāto atbalstītāju finansējums. Kultūras ministrija no tai piešķirtā valsts budžeta jau ir nodrošinājusi finansējuma piešķiršanu vairākiem pasākumiem, piemēram, pagājušajā gadā 178 000 eiro novirzīti Latvijas simtgades filmu programmai, 18 000 eiro - simtgadei veltītu izstāžu sagatavošanai, 200 000 eiro - Latvijas Nacionālās enciklopēdijas izveidei, 280 000 eiro Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammai "Latvijai - 100", 200 000 eiro XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku sagatavošanai, 176 685 eiro Latvijas valsts simtgadei veltītiem jaundarbiem. 2016. gadā 759 000 eiro plānoti Latvijas simtgades filmu programmas izveidei, 560 000 eiro - VKKF mērķprogrammai "Latvijai - 100", 170 000 eiro - XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku sagatavošanai, 41 000 eiro - Latvijas valsts simtgadei veltītu izstāžu sagatavošanai un 39 000 eiro - simtgades reģionālo pasākumu īstenošanai.

Papildu finansējums nepieciešams, lai īstenotu kultūras programmu, starptautiskās sadarbības aktivitātes, nodrošinātu pārnozariskumu svētku norisēs, turpinātu sāktās pētniecības veicināšanas aktivitātes, īstenotu pasākumus reģionos un ar valstiskuma veidošanos saistītu notikumu vietās, nodrošinātu nozīmīgu starptautisku konferenču sagatavošanas procesu, turpinātu uzsāktās akcijas, kam būs nozīmīga loma sabiedrības saliedēšanā.

Papildu finansējums ir nepieciešams arī simtgades pasākumu publicitātei, lai nodrošinātu nepārtrauktu un mērķtiecīgu komunikāciju visā svētku programmas īstenošanas laikā līdz 2021.gadam, īpašu komunikācijas plānu veidojot Latgales kongresa simtgades atzīmēšanai.

Simtgadei veltītajā mājas lapā www.lv100.lv var vienkopus uzzināt informāciju par simtgades notikumiem un sagatavošanas procesu, tāpat šī digitālā platforma dod iespēju ikvienam iesaistīties svētku sagatavošanā. Informācija mājas lapā tiks regulāri papildināta, ar laiku paredzot tajā izveidot arī simtgades pasākumu kalendāru.