Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Kučinska valdība apņemas stiprināt armijas klātbūtni valsts austrumos

© F64

Jaunā valdība apņemas turpināt darbus pie austrumu robežas sakārtošanas, kā arī pastiprināt Nacionālo bruņoto spēku klātbūtni Latvijas austrumu reģionā, teikts Māra Kučinska (ZZS) topošās valdības deklarācijas projektā, kas tiktu mainīts vien tādā gadījumā, ja sadarbības partneri norādītu uz kādu kļūdainu formulējumu.

Kučinska valdība apņemas nodrošināt aizsardzības nozares finansējumu līdz 1,7% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2017.gadā un 2% no IKP 2018.gadā, proti, investīcijām plānojot ne mazāk kā 20% no aizsardzības budžeta, personāla izdevumiem - ne vairāk kā 50% no aizsardzības budžeta.

Valdība apņemas uzlabot Latvijas pašaizsardzības spējas, stiprinot Nacionālo bruņoto spēku kaujas gatavību un reaģēšanas un kaujas spējas, kā arī pastiprinot to klātbūtni Latvijas austrumu reģionā.

Tāpat plānots stiprināt Zemessardzes kapacitāti un lomu valsts aizsardzībā, attīstot tās kaujas un reaģēšanas spējas, modernizējot Zemessardzes ekipējumu un palielinot rekrutēto zemessargu skaitu, kā arī meklējot ekonomiskos stimulus uzņēmējiem, kas nodrošina savu darbinieku regulāru piedalīšanos Zemessardzes mācībās.

Valdība plāno līdzdarboties NATO kolektīvās aizsardzības sistēmas stiprināšanas pasākumos, nodrošinot uzņemošās valsts atbalstu sabiedroto spēku klātbūtnei Latvijas teritorijā, paplašinot sabiedroto spēku uzņemšanai nepieciešamo infrastruktūru un apmācību iespējas, kā arī piedaloties starptautiskajās mācībās, misijās un operācijās. "Stiprinot Eiropas un NATO Ziemeļaustrumu reģiona drošību, veicināsim NATO sabiedroto ilgtermiņa klātbūtnes nodrošināšanu Baltijā," teikts valdības projektā.

Politiķi apņemas izveidot nacionālo militāri industriālo bāzi Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes uzturēšanas un apgādes vajadzībām, izmantojot vietējo tautsaimniecības un zinātnes potenciālu.

Tāpat valdība plāno stiprināt valsts kiberdrošību, ieviešot vienotas minimālās drošības prasības visām valsts un pašvaldību iestādēm.

Valdība iecerējusi sniegt ieguldījumu Eiropas un globālajā drošībā, piedaloties un atbalstot cīņu ar terorismu, novēršot hibrīdo apdraudējumu, stiprinot robežu drošību, kiberdrošību un stratēģiskās komunikācijas jomas.

Vairākas no valdības izvirzītajām prioritātēm jau tiek īstenotas pašreizējās valdības laikā, piemēram, Zemessardzes stiprināšana un sabiedroto spēku uzņemšanai nepieciešamās infrastruktūras attīstīšana.

Valdības deklarāciju paredzēts parakstīt 11.februārī, tajā pašā dienā, kad iecerēts balsojums par Kučinska topošās valdības apstiprināšanu.