Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Skudra: Grūti iedomāties, ka Kaimiņa partija būs nopietns spēlētājs politikā

12.Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš © F64

Latvijas Reģionu apvienību pametušais Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš, kurš 3.maijā dibinās partiju, savus spēkus sākotnēji varētu izmēģināt gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās un tikai tad, ja situācija to ļaus, arī Saeimas vēlēšanās, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra.

Profesors sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka, pašlaik spriežot pēc tās informācijas, kuru sniedzis pats Kaimiņš, grūti iedomāties, ka viņa partija būs nopietns spēlētājs Latvijas politikā. "Cita lieta būtu, ja viņš no nacionālās politikas sākotnēji pārorientētos uz pašvaldību un gatavotos startēt Rīgas domes vēlēšanās, kur viņa izredzes vērtētu būt par kādu kripatiņu augstākas," sprieda Skudra.

Viņš arī norādīja, ka tas zināmā mērā būtu loģiski, jo Kaimiņš pēc šāda soļa zinātu savu tālāko rīcību, proti, vai vispār startēt Saeimas vēlēšanās. Tomēr Skudras ieskatā pagaidām Kaimiņa partijas izredzes vērtēt nebūtu objektīvi, ņemot vērā faktu, ka līdz šim nav dzirdēts par viņa potenciālajiem atbalstītājiem. Turklāt jebkura vēlēšanu kampaņa ar katru reizi kļūst tikai dārgāka, salīdzinot ar iepriekšējām, norādīja profesors.

"Ja pareizi atceros, nav apstiprinātas jaunās izmaiņas par nepieciešamo partijas biedru skaitu. Ja tas notiktu, diezgan droši būtu gatavs apgalvot, ka Kaimiņš nekādu politisko partiju nevar dibināt, bet, ja saglabājas noteiktie 200 cilvēki, principā šādu pasākumu sarīkot varētu. Viņam arī pārsvarā atbalstošie spēki ir gados jauni vai ļoti jauni. Kāda kompānija varētu kopā sanākt un nodibināt šo spēku, taču vēlreiz, kamēr neviens atbalstītājs publiski nav pieteicies, spriest par to visu vēl ir pāragri," sprieda Skudra.

Kā vēstīts, Kaimiņš kopā ar domubiedriem provizoriski līdz maija beigām plānojis nodibināt partiju, kas piedalītos gan 2017.gada pašvaldību vēlēšanās, gan nākamajās Saeimas vēlēšanās, aģentūrai LETA pastāstīja politiķis.

Nākotnē veidojamais politiskais spēks būšot gatavs piedalīties parlamenta vēlēšanās gan tad, ja tās notiks pašlaik noteiktajā termiņā 2018.gadā, gan arī gadījumā, ja tikšot rīkotas Saeimas ārkārtas vēlēšanas. Kaimiņš ir pārliecināts, ka nebūs grūtību nodrošināt partijas dibināšanai nepieciešamo cilvēku skaitu. Partijas dibināšanai atbalsts varētu tikt gūts gan no pašlaik likumā minētā minimālā skaita - 200 personām, gan arī no 500 cilvēkiem, kas ir skaits, ko politiskā spēka dibināšanai paredz plānotās likuma izmaiņas.

Kaimiņš iepriekš bija izteicies, ka pēc Latvijas Reģionu apvienības rindu pamešanas veidos biedrību, kuru popularitātes gadījumā mēģinās pārveidot par partiju.