Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Veselības ministrs prasīs papildus līdzekļus rindu uz izmeklējumiem samazināšanai

© F64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) pēc Māra Kučinska (ZZS) valdības apstiprināšanas prasīs papildus līdzekļus rindu uz izmeklējumiem samazināšanai.

Ministrs šorīt LTV stāstīja, ka pašlaik pēc pierakstiem uz onkologu izmeklējumiem Austrumu slimnīcā veidojas milzīgas rindas, jo pieraksts tiek atvērts tikai uz mēnesi, jo nav zināms slimnīcai līguma ietvaros pieejamo līdzekļu apjoms. Savukārt līguma ar slimnīcu vēl neesot, jo viņš nav piekritis, ka naudas tai būtu mazāk nekā pērn.

Šādos apstākļos Belēvičs saskata divus rīcības modeļus - prasīt papildus naudu budžetā, kas arī tikšot darīts, bet vēlāk, jo ar tehnisku valdību runāt neesot jēgas. Otrs risinājums esot ietaupīt naudu un ieekonomētos līdzekļus izmantot racionālāk, kas arī tiekot darīts, ieviešot laboratorisko izmeklējumu kvotēšanu, kur iegūto naudu novirzīšot rindu uz izmeklējumiem samazināšanai.

Par izmeklējumu ierobežojumu efektivitāti Belēvičs gan nevarēja atbildēt, jo attiecīgu datu pēc pirmā darbības mēneša vēl neesot, tomēr viņš uzsvēra, ka kopumā izmeklējumiem arī šogad ir atvēlēti 28 miljoni eiro, ar kuriem ir jāpietiek visām šīm vajadzībām.

Ja izmeklējumi tiek atteikti, Belēvičs lika manīt, ka pret šādiem ārstiem varētu sekot sankcijas. Taujāts, kā tad rīkoties pacientiem, kurus mediķi "futbolē" viens pie otra, jo paši nevēlas izsniegt nosūtījumu izmeklējumiem, Belēvičs vien noteica, ka tā nedrīkst būt, bet reālu atbildi, kā pacientam rīkoties, nedeva. "Es esmu pārliecināts, ka tās ir pirmā mēneša pārejas grūtības, un ārsti iestrādāsies," izteicās politiķis.

Ministrs uzskata, ka rindas uz izmeklējumiem ir mazināmas kompleski, piemēram, esot skaidrs, ka citās slimnīcās rindas uz izmeklējumiem nav tāpat esot plašāk jāizmanto telemedicīnas iespējas.

Tiesībsarga vērtējumam par izmeklējumu kvotu antikonstitucionālo raksturu Belēvičs piekrīt un domā, ka tiesībsarga atzinums palīdzēs izcīnīt veselības aprūpei vairāk līdzekļu.