Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Niecīga daļa hipotekāro kredītu ņēmēju izvēlas līgumu ar "nolikto atslēgu" principu

© F64

Niecīga daļa mājokļu pircēju izvēlas slēgt hipotekārā kredīta līgumu ar "nolikto atslēgu" principu jeb līgumu, kas paredz, ka nepieciešamības gadījumā hipotekāro kredītu var pilnībā dzēst apmaiņā pret ieķīlāto īpašumu.

2014.gadā un 2015.gada sākumā noritēja diskusijas par obligāta "nolikto atslēgu" principa ieviešanu, politiķi grozīja likumus, banku pārstāvji protestēja pret šādu obligātu prasību, līdz beidzot no pērnā marta "nolikto atslēgu" princips tika ieviests kā izvēles iespēja hipotekārā kredīta ņēmējam.

Tomēr mājokļu pircēji neizvēlas slēgt kredīta līgumu ar "nolikto atslēgu" risinājumu, atklāj aģentūras LETA aptaujātās bankas.

"Nordea" banka 2015.gadā kopā izsniedza vairāk nekā 1000 kredītus mājsaimniecībām, no tiem tikai viens bija mājokļa kredīts ar "nolikto atslēgu" principu. Tātad interese par šo risinājumu ir niecīga, atzīst "Nordea" Kredītu departamenta vadītājs Rasmuss Pētersons. Viņš skaidro, ka šī risinājuma pluss ir klientam dotā iespēja izvēlēties, taču vairumam kredītņēmēju nav pietiekamu uzkrājumu. Ar "nolikto atslēgu" principu atkarībā no ķīlas veida, stāvokļa un atrašanās vietas nepieciešams papildu vēl aptuveni 15-20% lielāks līdzfinansējums no pirkuma darījuma summas, salīdzinot ar kredīta aizdevuma darījumu bez "nolikto atslēgu" principa. Piemēram, iegādājoties dzīvokli jaunā projektā bez "nolikto atslēgu" principa, jārēķinās ar līdzfinansējuma apmēru 15% apmērā no īpašuma vērtības, bet ar "nolikto atslēgu" principu - 35% apmērā no īpašuma vērtības. Savukārt, izmantojot valsts galvojuma programmu ģimenēm ar bērniem, līdzfinansējuma apmērs samazinās līdz 5%. Ir arī klienti, kuriem ir pietiekams līdzfinansējums, lai varētu izvēlēties "noliktās atslēgas", taču tie labāk izvēlas izmantot daļu savu uzkrāto līdzekļu citiem mērķiem, atstājot tos sev kā drošības spilvenu vai ieguldot.

"Nordea" bankas novērojumi liecina, ka tirgū interese un pieprasījums pēc mājokļa kredītiem ar galvojumu, kas ļauj iegādāties īpašumu ar mazāku klienta līdzfinansējumu, ir daudz lielāka nekā pēc "noliktajām atslēgām", kas apliecina, ka uzkrājumu neesamība ir viens no lielākajiem šķēršļiem mājokļa kredīta saņemšanai. Vēl viens būtisks šķērslis mājokļu kredītu saņemšanai ir ēnu ekonomika, kas neļauj pierādīt ieņēmumus un saņemt kredītu. Ēnu ekonomikas mazināšana varētu veicināt kredītu pieejamību, un tas ir valsts mērogā risināms jautājums.

Arī "Swedbank" līgumu ar "nolikto atslēgu" principu izvēlējies niecīgs skaits klientu - aizdevumu ar ierobežotu klienta atbildību izvēlējušies pieci bankas klienti. Salīdzinājumam - kopumā "Swedbank" 2015.gadā izsniedza 2550 hipotekāros kredītus. Šie dati rāda, ka patiesībā patērētājam šāds regulējums nav aktuāls un nepieciešams, atzīst "Swedbank" Hipotekārās kreditēšanas atbalsta daļas vadītājs Normunds Dūcis. Ja klients aizņemoties apzinās saistības, kuras viņš uzņemas un ir gatavs tās arī pildīt, jautājums par atbrīvošanos no saistībām īpašuma piespiedu realizācijas ceļā pats no sevis kļūst mazāk aktuāls, atzīmē Dūcis.

"SEB bankā" līdz šim nav noslēgts neviens līgums ar "nolikto atslēgu" risinājumu. "SEB bankas" ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke paskaidroja, ka banka hipotekāro kredītu ar "nolikto atslēgu" iespēju piedāvā visiem klientiem, kas interesējas par sava mājokļa iegādi, taču tā pieprasījums ir zems un klienti visbiežāk izvēlas klasisko aizdevumu mājokļa iegādei. "Ar tiem klientiem, kas izrādījuši nopietnu interesi par aizdevumu ar "nolikto atslēgu" iespēju, esam vienojušies par darījuma nosacījumiem, taču dažādu iemeslu dēļ neviens darījums vēl aizvien nav noslēgts - lielākoties tādēļ, ka klients mainījis savas domas," paskaidroja bankas pārstāvis. Kopumā "SEB banka" 2015.gadā izsniedza gandrīz 1600 aizdevumus mājokļa iegādei, un tas ir par aptuveni 10% vairāk nekā 2014.gadā.

Vairāk aizdevumu ar ieķīlātā īpašuma nodošanas tiesībām izsniegusi banka "Citadele", kura šādu risinājumu sāka piedāvāt jau 2011.gadā. Bankas "Citadele" ārējās komunikācijas vadītāja Baiba Ābelniece informē, ka "Citadele" līdz šim izsniegusi 165 kredītus ar ieķīlātā īpašuma nodošanas tiesībām par kopējo summu aptuveni 5,7 miljoni eiro. Vislielākā klientu aktivitāte bijusi pagājušajā gadā. Bankas pārstāve atzīst, ka interese par "nolikto atslēgu" risinājumu ir lielāka, nekā iedzīvotāji to izvēlas, jo šim kredīta veidam nepieciešama lielāka pirmā iemaksa nekā standarta gadījumā. Citi kredīta nosacījumi - procentu likme un termiņš - bankā "Citadele" ir vienādi. Galvenais iemesls, kā dēļ cilvēki ir ieinteresēti izvēlēties kredītu ar "nolikto atslēgu" principu, ir drošības sajūta, ka gadījumā, ja cilvēkam radīsies neparedzēta krīzes situācija un viņš nevarēs atmaksāt kredītu, kredītsaistības tiks dzēstas neatkarīgi no situācijas tirgū.