Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Nodokļu likmes un straujā likumu mainīšana rada galvassāpes uzņēmējiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © SCANPIX

Lielākais apgrūtinājums, ar kuru saskaras Latvijas uzņēmēji, veicot uzņēmējdarbību, ir nodokļu likmes, jaunākajā "Eirobarometra" aptaujā norādījis 71% respondentu.

Kā problēmu uzņēmējdarbībai 66% Latvijas uzņēmēju norādījuši arī strauji mainīgo likumdošanu un rīcībpolitiku. Ar to apmierināti ir vien 34% respondentu. Īpaši liels apgrūtinājums uzņēmējiem esot arī sarežģītā administratīvo procedūru kārtība un procedūru trūkums, lai piedzītu parādus no citiem. Šīs problēmas ir aktuālas attiecīgi 46% un 45% aptaujāto uzņēmēju.

Piekļuvi finansējumam, ieskaitot kredītus, kā problēmu norādījuši 42% respondentu, nepietiekamo infrastruktūru valstī - 27%, ierobežojošos nodarbinātības noteikumus - 26%, bet patronāžu un nepotismu - 25%. Korupciju kā problēmu norādījuši 27% aptaujāto uzņēmēju.

Tikmēr Eiropas Savienības (ES) valstīs kā lielākā problēma norādīta nodokļu likmes - 67%, strauji mainīgā likumdošana un rīcībpolitika - 64%, sarežģītā administratīvo procedūru kārtība - 62%, bet procedūru trūkums, lai piedzītu parādus no citiem - 53%.

Latvijā intervijas tika veiktas laika posmā no pagājušā gada septembra beigām līdz pagājušā gada oktobra sākumam.