Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Bijušajam bērnu slimnīcas apsargam par dzimumnoziegumiem piespriež cietumsodu

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Rīgas apgabaltiesa šodien krimināllietā, kurā par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem apsūdzēts nu jau mirušais luterāņu mācītājs Agris Pāvils Lēvalds, tiesvedību pret viņu izbeidza, bet bijušajam Bērnu slimnīcas apsargam Oskaram Štameram piesprieda četru gadu un divu mēnešu cietumsodu, ko viņš jau izcietis.

Kā aģentūru LETA informēja tiesā, Lēvalds atzīts par vainīgu pēc viņam inkriminētajiem pantiem, bet tiesvedība pret viņu izbeigta, jo viņš ir miris.

Jau ziņots, ka Augstākā tiesa (AT) lietu, kurā apsūdzēts Lēvalds un Štamers, 2014.gadā daļā par sodiem nodeva jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā - šajā gadījumā Rīgas apgabaltiesā. Tiesa 2011.gada 14.jūnijā Lēvaldam piesprieda četru gadu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas, bet Štameram - četru gadu un sešu mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz trīs gadiem bez mantas konfiskācijas.

Pēc tam Lēvaldam AT Krimināllietu tiesu palāta piesprieda trīs gadu un astoņu mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz diviem gadiem par dzimumnoziegumiem pret nepilngadīgajiem. Otram apsūdzētajam - bijušajam bērnu slimnīcas apsargam Štameram - AT piesprieda četru gadu un divu mēnešu cietumsodu ar policijas kontroli uz trim gadiem. Līdz ar to iepriekš AT abiem apsūdzētajiem par četriem mēnešiem mīkstināja sodu, ņemot vērā, ka netika ievērotas viņu tiesības uz kriminālprocesa pabeigšanu saprātīgā termiņā. Atsevišķās epizodēs apsūdzētie tikuši attaisnoti, tāpēc galīgais sods ticis samazināts.

Pēc Lēvalda nāves viņa advokāts Aigars Belovs aģentūrai LETA apliecināja, ka Lēvalda tuvinieki lūguši viņam turpināt mirušā mācītāja aizstāvēšanu. Kriminālprocesa likumā teikts, ka aizstāvja piedalīšanās ir obligāta kriminālprocesā, ja tas tiek turpināts saistībā ar pieteikumu par mirušas personas reabilitāciju. Izskatot krimināllietu par mirušā reabilitāciju, tiesai jāizlemj, vai noticis noziedzīgs nodarījums un vai šo nodarījumu izdarījusi persona, par kuru notiek process. Atzinusi, ka mirušā piedalīšanās noziedzīgā nodarījumā nav pierādīta, tiesa var pieņemt lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, reabilitējot attiecīgo personu. Atzinusi, ka noziedzīgs nodarījums ir noticis un to ir izdarījusi persona, par kuru notiek process, tiesa var pieņemt lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, nereabilitējot attiecīgo personu.

Lēvalds, pēc paša teiktā, neesot "pat roku piedūris" abiem bērniem, kuri pret viņu un Štameru sāktajā kriminālprocesā atzīti par cietušajiem.

Sākotnēji vienā kriminālprocesā ar Lēvaldu un Štameru policisti aizturēja arī izbijušu cietumnieku, taču lieta pret viņu vēlāk tika izdalīta atsevišķi.

Valsts policija (VP) 2010.gada aprīlī paziņoja, ka aizturētie vīrieši izmantojuši savu upuru bezpalīdzīgo stāvokli, pirms seksuālajām aktivitātēm lielāko daļu cietušo zēnu piedzirdot vai draudot viņiem ar fizisku spēku.

Sākotnējo informāciju par iespējamu bērnu seksuālu izmantošanu policija saņēma 2009.gada oktobrī no kāda Latvijas bērnunama, kura darbiniekiem bija radušās aizdomas, ka viens no audzēkņiem ticis seksuāli izmantots.