Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Suņu nāves pētījumu cenšas diskreditēt

© F64

Ietekmīgā lauksaimnieku organizācija LOSP cenšas panākt, lai tiktu apturēts pētījums par suņu nāvi izraisošo slimību – barības vada dilatāciju.

Uz Zemkopības ministriju, pētniekiem un veterinārārstiem tiek izdarīts spiediens, jo uz spēles likta nozīmīga pārtikas industrijas spēlētāja Tukuma straume reputācija. Taču pārtraukt izmeklēšanu pusratā nozīmētu, ka slimības uzliesmojuma cēloņi paliek nezināmi.

Pētījuma veikšanai pērn atvēlētā summa ir salīdzinoši neliela – 10 000 eiro – un tā jau ir iztērēta, pētnieki strādā par velti. Taču tālākiem izmeklējumiem, laboratoriju darbam nepieciešama nauda, un LOSP cenšas panākt, lai tā netiktu piešķirta.

Tautsaimniecībai nevajadzīgi

Jau janvāra sākumā organizācijas valde sprieda, kā apturēt slimības pētīšanu. Neatkarīgās rīcībā ir sēdes protokols.

Tajā tiešā tekstā apšaubīta pētījuma objektivitāte: «Ņemot vērā necaurspīdīgumu, ir aizdomas par nepamatotu finanšu resursu novirzīšanu suņu un kaķu barības pētījumiem (..) Nepārdomāta un nepamatota valsts finansējuma izlietošana pētījumos, kuru mērķis ir negatīvi ietekmēt uzņēmējdarbību lauksaimniecības sektorā, ir nepieņemama. Pētījumiem, kuri tiek īstenoti par valsts finansējumu, ir pozitīvi jāveicina lauksaimniecības attīstība, nevis jāiznīcina kāds no lauksaimniecības sektoriem.» Valde nolēmusi prasīt ministrijai nekavējoties apturēt pētījuma Megaesophagus uzliesmojuma izpēte finansēšanu. Turpmākos veterināros pētījumus finansēt, pamatojoties uz lauksaimniecības nozares prioritātēm, un saskaņot tos ar LOSP. Sarunā ar Neatkarīgo organizācijas valdes priekšsēdētājs Edgars Treibergs aizrunājās pat tiktāl, ka veterināriem, ja viņi vēlas specializēties mīļdzīvnieku ārstēšanā, vispār jāatņem iespēja izglītoties augstskolā valsts budžeta vietās. Iegūtos rezultātus LOSP līderis sauc par konkurentu apmaksātiem meliem. Taču tāpat kā Tukuma straumes vadītājs Aivars Podnieks, konkrētu kompāniju viņš nenosauc.

Ministrija sprukās

Kontekstam jāpaskaidro, ka Tukuma straumei Latvijā faktiski ir viens nozīmīgs konkurents, proti, globālās korporācijas Mars Inc. meita Mars Latvia, kas tirgo lielu daļu pie mums pieejamo suņu un kaķu barības zīmolu. Nav šaubu, ka Tukuma straumes ražotā barība zemās cenas plus vietējās izcelsmes dēļ traucē ārzemju zīmoliem iegūt lielāku tirgus daļu. Tomēr jebkādus komentārus par suņu slimības skandālu un konkurentu mājieniem par negodīgu rīcību Mars Latvia atsakās sniegt. «Šajā jautājumā nesniegsim nekādus komentārus,» paziņoja kāds priekšnieks Ēriks.

Visai kutelīgā situācijā pašlaik nonākusi Zemkopības ministrija. No vienas puses, zaļzemnieku vadībā tā allaž strādājusi ciešā sadraudzībā ar lauksaimnieku organizācijām, no otras – tagad, izdabājot

LOSP, kritizēt un apšaubīt pētījumu, ko pati sākusi un finansējusi, būtu absurdi. Turklāt ministrijas pienākums ir noskaidrot, kādēļ suņi saslimst ar šo briesmīgo kaiti un mirst.

Trešdien slimības pētniecība pārrunāta arī LOSP ikmēneša pārstāvju sapulcē, piedaloties ministram Jānim Dūklavam. Organizācija, kā jau tās valde iepriekš spriedusi, pauda kritisku viedokli par suņu saslimšanas cēloņu izpēti. Taču šoreiz pie vārda tika arī Latvijas Veterinārārstu biedrība, kas ir LOSP biedrs.

Skaitļi nemelo

Valdes priekšsēdētāja Māra Viduža stāsta, ka ministrs ar lielu ieinteresētību noklausījās pētnieku sagatavoto prezentāciju par slimības uzliesmojuma apmēriem un izpētes gaitu. Valsts sekretāre Dace Lucaua piekritusi, ka pētījums ir jāpabeidz. Tajā skaitā jāorganizē kontrolgrupa, lai noskaidrotu, ko tad ēd veselie suņi un kādas vielas nonāk viņu organismā. Par finansējumu gan ne vārda. Tomēr arī šāds publiski pausts atbalsts ir sasniegums, jo šobrīd daudzi slimības pētīšanā iesaistītos veterinārārstus vēlētos nolinčot.

Pētījuma programma šobrīd izpildīta līdz pusei, un joprojām vienīgais faktors, kas saista gandrīz visus saslimšanas gadījumus, ir viena konkrēta zīmola barība. Vienlaikus joprojām nav pierādījumu, ka tā izraisa saslimšanu. Pētniekiem jāstrādā tālāk, rēķinoties, ka viņu oponenti turpinās diskreditēt viņu darbu. Uzņēmuma Tukuma straume vadītājs vēl ceturtdien apgalvoja, ka viņam «ir visi iemesli apšaubīt pētījuma objektivitāti un patiesos mērķus». Neesot pat skaidrs, cik daudzi suņi saslimuši. Tikmēr izpētes grupas vadītāja Ilze Matīse van Houtana pastāv uz to, ka viņas rīcībā skaitļi ir uzticami. Kopā ar sākotnēji veikto retrospektīvo pētījumu tie ir 140 apstiprināti gadījumi. Bažas par slimības uzliesmojuma saistību ar barību paliek spēkā.

UZZIŅAI

Sākotnējie retrospektīvie dati (periods 15.05.2014.– 15.05.2015.)

Barības vada dilatācijas gadījumu skaits – 70

Veterinārārsti, kas uzstādījuši diagnozi – 38

Suņa dzīvesvieta: Vidzeme (ietilpst Rīga) 53%, Zemgale 32%, Kurzeme 14%, Latgale 1%

Ēdināšana

Baro tikai ar zīmola A komerciālo barību 85%

Baro ar zīmola A komerciālo barību un citu barību 10%

Nezina nosaukumu barībai, ar kuru baro suni 5%

Slimības iznākums (līdz 15.05.15.)

Iemidzināti vai miruši suņi 30%

Tiek ārstēti, veselības stāvoklis uzlabojas 42%

Tiek ārstēti, bet veselības stāvoklis neuzlabojas 28%

Avots: Retrospektīvs mācību ietvaros veikts pētījums (Latvijas Veterinārārstu biedrība kopā ar LLU Veterinārmedicīnas fakultāti)