Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aplūkojami gruzīnu alfabēta noslēpumi

IEPAZĪSTINA AR SAVU KULTŪRU. Otrdien Latvijā vizītē ieradās Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Usupašvili, kurš piedalījās Latvijas Universitātes organizētajā diskusijā un atklāja gruzīnu valodas alfabēta izstādi © F64

Oficiālās vizītes laikā Latvijā Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Dāvids Usupašvili un viņa vadītā delegācija tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci un Saeimas priekšsēdētājas biedri Inesi LībiņuEgneri. Gruzijas parlamenta priekšsēdētājs Latvijas Universitātē (LU) piedalījās apaļā galda diskusijā un LU vēstures muzejā atklāja gruzīnu alfabētam veltītu izstādi, kā arī apmeklēja Jūgendstila muzeju un sniedza intervijas vairākiem Latvijas medijiem.

Gruzīnu valodas alfabēta vēsturei veltītajā izstādē interesentiem bija iespēja aplūkot trīs gruzīnu valodas rakstības sistēmas – mrgvlovani, nushuri un mhedruli rakstus. Katra rakstu sistēma veic atšķirīgu kultūras un sociālo funkciju. Mūsdienās gruzīni pārsvarā izmanto valstī oficiāli pieņemtos mhedruli rakstus, bet senākās rakstu sistēmas joprojām lieto reliģiskos un zinātniskos nolūkos, kas rada mūsdienās unikālu trīs rakstības sistēmu līdzāspastāvēšanu. Gruzīnu valodas alfabētu aizsākumi meklējami piektajā gadsimtā, kad pirmoreiz mrgvlovani rakstu zīmes atrada gruzīnu klosterī Palestīnā. Alfabēts ir veidojies vairākos gadsimtos un iemantojis unikālu grafisku izskatu. Alfabēta burtu piemēri un to specifiskā rakstība LU muzejā aplūkojama līdz februāra vidum.