Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Lembergs: Saeimas ārkārtas vēlēšanas nebūtu vēlamas; iegūtu "Saskaņa" un NA

© F64

Saeimas ārkārtas vēlēšanas no valsts viedokļa "nebūtu labs stāsts", šādu viedokli preses konferencē pauda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" vadītājs Aivars Lembergs.

Saeimas ārkārtas vēlēšanas būtiski pasliktinātu "Vienotības" pozīcijas Saeimā un, visticamāk, palielinātu vairāku citu partiju pārstāvniecību parlamentā, tostarp, iespējams, nedaudz uzlabotu ZZS pozīcijas, taču no valsts interešu viedokļa jaunas vēlēšanas pašlaik nebūtu vēlamas, uzskata Lembergs.

"Ja runājam par ārkārtas vēlēšanām, tad tās, pēc manām domām, būtu vēlamas "Saskaņai", jo es domāju, ka viņi parādītu mazliet labāku rezultātu," prātoja Lembergs. "Ļoti vēlamas", pēc Ventspils mēra domām, ārkārtas vēlēšanas būtu nacionālajai apvienībai "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, kas tādējādi varētu iegūt vairāk par 20 vietām parlamentā. Ārkārtas vēlēšanu rezultātā, iespējams, mazliet uzlabotos arī ZZS pozīcijas, kas parlamentā varētu iegūt, iespējams, 25 vietas, pieļāva Lembergs.

Savukārt Mārtiņa Bondara pārstāvētajai Latvijas Reģionu apvienībai rādītājs, pēc Ventspils mēra domām, nebūtu sliktāks kā pēdējās vēlēšanās, bet par partijas "No sirds Latvijai" izredzēm ārkārtas vēlēšanu gadījumā Lembergam esot grūti spriest, jo "viņi ir maz pamanāmi".

"Vienotības" izredzes ārkārtas vēlēšanu gadījumā Lembergs vērtē kā sliktas: "Ja viņiem būtu 10 vietas, tad tas jau būtu daudz, un starp tiem, ko ievēlēs, noteikti nebūs Dzintara Zaķa un noteikti nebūs Solvitas Āboltiņas. Puses no tiem, kas ir, vienkārši nebūs, un, ja vēl viņi startēs tādā pašā sajūgā ar reģionālajām partijām, tad var gadīties, ka no tā sauktās "Vienotības" ievēl tikai kādus četrus piecus deputātus un pārējie visi ir "reģionāļi", kuriem ir pilnīgi cits stāsts, - tā vairs nav nekāda "Vienotība", "Jaunais laiks" vai "Pilsoniskā savienība"," savas pārdomas izklāstīja Lembergs.

"Protams, no valsts viedokļa jaunas vēlēšanas nav labs stāsts," atzina Lembergs, norādot, kas tas par pusgadu kavētu valsts normālu attīstību. Lai arī ZZS ārkārtas vēlēšanas varbūt pat būtu izdevīgas, tomēr jācenšas darīt visi, lai ārkārtas vēlēšanas nebūtu jārīko, norādīja Lembergs. Vienlaikus viņš gan pieļāva ārkārtas vēlēšanas kā galējo līdzekli situācijā, "ja veidojas pilnīgi destruktīva situācija, kas liedz iespēju normāli valsti pārvaldīt".

Kā ziņots, "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa paudusi viedokli, ka Saeimas atlaišana radītu lielāku un ilgāku politisko nestabilitāti. Politiķe žurnālistiem uzsvēra, ka valdības veidošanas sarunās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis bija ļoti noraidošs pret šādu risinājumu, uzskatot, ka politiķi var vienoties par jaunās valdības izveidi. Āboltiņa prognozēja, ka situācija līdz Saeimas atlaišanai nenonāks. Viņa aicināja politiķus nespēlēties ar šādiem scenārijiem un to, ka nākamajā sasaukumā varētu būt vai nebūt lielāka pārstāvniecība.