Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Pusaudzi tur aizdomās par cilvēku tirdzniecību

© Scanpix

Sešpadsmit gadu vecā meitene, kuru sākotnēji policija uzlūkoja kā cietušo no seksuālās vardarbības, tagad tiek turēta aizdomās par cilvēku tirdzniecību.

Viņa seksuālai izmantošanai pārdevusi citas meitenes, no kurām dažas tikai nupat sasniegušas pusaudžu vecumu. Ar meliem, pierunāšanu, piedzirdīšanu un ieslēgšanu mājās – 16 gadus vecā meitene izmantojusi dažādas metodes, kā citas pusaudzes pierunāt vai piespiest stāties dzimumsakaros ar vīriešiem. Policija atklājusi, ka par nevainīgas nepilngadīgas meitenes izmantošanu cena bijusi 300 eiro.

Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki izmeklē cilvēku tirdzniecības gadījumu, kurā no seksuālas vardarbības cietušas vismaz divas – 12 un 14 gadus vecas – meitenes. Policija ir noskaidrojusi arī citas meitenes, taču viņas kategoriski atteikušās no cietušā statusa kriminālprocesā, tāpēc nopratinātas kā liecinieces. Aizdomās par šā nozieguma organizēšanu tiek turēta kāda cietušo meiteņu paziņa – 16 gadu veca meitene, kas pašlaik ir apcietinājumā. ONAP 3. nodaļas priekšnieks Armands Lubarts stāsta, ka informācija par iespējamiem cilvēku tirdzniecības riskiem saņemta no Rīgas Pašvaldības policijas, kur kāda persona bija vērsusies pēc palīdzības.

Pēc pedofila pieprasījuma

ONAP uzmanības lokā nonāca kāda 16 gadu veca meitene, kura varētu būt iesaistīta cilvēku tirdzniecībā, un sākotnēji policisti domāja, ka viņa ir cilvēku tirdzniecības upuris. Taču izrādījās, ka viņa nav cietusī, bet gan uzskatāma par organizatori. Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka vismaz kopš 2014. gada 16 gadu vecā meitene pārdevusi klientiem savas nepilngadīgās un mazgadīgās paziņas, kuri viņas par atlīdzību seksuāli izmantojuši. Šī meitene bija iepazinusies ar kādu 1971. gadā dzimušu vīrieti, kurš vēlējies stāties dzimumsakaros ar nevainīgām meitenēm. Tāpēc viņa ar viltu pierunājusi savas nepilngadīgās paziņas, lai vīrietis varētu īstenot savas vēlmes. Visos gadījumos 16 gadu vecā meitene saņēma atlīdzību no šā vīrieša. «Saodusi biznesa iespējas» un peļņas avotu, meitene turpinājusi savas paziņas iesaistīt seksuālu pakalpojumu sniegšanā, klientus atrodot ar sludinājumu starpniecību internetā. Sludinājumos reklamēti prostitūcijas pakalpojumi, un tajos nav bijusi informācija, ka pakalpojumus sniegs nepilngadīgā. A. Lubarts atklāj, ka nevainīgas meitenes pārdotas par 200 līdz 300 eiro, bet meitenes, kurām jau bijusi seksuāla pieredze, – par 70 eiro.

Īrējusi dzīvokļus

Viena no cietušajām pat bija izsludināta pusotru mēnesi meklēšanā kā bezvēsts pazudusī – tieši tik ilgu laiku cietusī varētu būt bijusi turēta dažādos dzīvokļos Rīgā pie 16 gadu vecās meitenes. Dzīvokļos cietusī tika regulāri piedzirdīta un seksuāli izmantota, stāsta Valsts policijā. Izmeklētājiem ir pamats domāt, ka šī persona, iespējams, konspirācijas nolūkā ik pēc pāris nedēļām mainījusi dzīvesvietu. Lai arī viņa bijusi nepilngadīga, tas nebija šķērslis noslēgt dzīvokļu īres līgumus ar namīpašniekiem. Par šiem aizdomīgajiem darījumiem no namīpašniekiem policijai nebija pienākušas nekādas ziņas. Tāpēc policija arī izsaka nosodījumu šiem dzīvokļu īpašniekiem, kuriem «peļņa bijusi svarīgāka par bērnu drošību». No nepilngadīgo prostitūcijas iegūtā nauda tērēta, lai samaksātu par dzīvesvietu īri, pirktu dažādas ikdienā nepieciešamas preces, kā arī izklaidēm un uzdzīvei. Daļu naudas 16 gadu vecā meitene tērējusi arī noziegumos iesaistīto meiteņu vajadzībām, lai motivētu viņas darbam.

Apzina klientus

Pašlaik kriminālprocesā par cilvēku tirdzniecības upuriem atzītas divas personas, 12 un 14 gadu vecas meitenes. Izmeklēšanā tiek skaidrotas personas, kas pirkuši nelegālos pakalpojumus, un daļa klientu jau ir apzināti. Par nepilngadīgas personas prostitūcijā izmantošanu likumā paredzēts līdz pat piecus gadus ilgs cietumsods.

Pret 1971. gadā dzimušo vīrieti un 16 gadu veco meiteni uzsākts kriminālprocess par cilvēku tirdzniecību, ja tā izdarīta pret mazgadīgo. Par šādu noziegumu likumā paredzēts līdz pat 15 gadu ilgs cietumsods. Policija atklāj, ka abas šīs personas aizturētas jau rudenī. Vīrieti tiesa pēc policijas lūguma uzreiz apcietināja, taču 16 gadu vecajai meitenei tiesa atteicās piemērot bargāko drošības līdzekli – apcietinājumu, tomēr pēc vieglāka drošības līdzekļa pārkāpšanas decembrī tiesa lēma apcietināt arī viņu. A. Lubarts stāsta, ka aizdomās turētā pusaudze upurus meklējusi skolā, starp kaimiņiem un paziņu lokā. Jauniete pierunājusi meitenes dažādā veidā – ar viltībām, meliem, viņa arī izmantoja savu autoritāti meiteņu vidū, tas palīdzēja citas meitenes kontrolēt.