Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā

Ministriem par 1000 eiro dāsnākas algas

© NRA

Valsts augstāko amatpersonu pamatalgu kāpums ir krietni ievērojamāks, nekā pausts iepriekš. Saeimas komisiju un frakciju vadītāju, kā arī ministru mēnešalgas (uz papīra) salīdzinājumā ar pagājušo gadu palielinātas teju par tūkstoti eiro.

Lēmums par Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algu palielināšanu par 600–700 eiro mēnesī bija kā pliķis sejā izglītības un zinātnes nozares darbiniekiem un daļai sabiedrības. Taču īstenībā patiesais atalgojuma palielinājums ir daudz lielāks. Ministru prezidents ar šo gadu par darbu mēnesī uz papīra saņems 3772 eiro, kas ir par 872 eiro vairāk nekā pērn, ministriem pamatalga pieaugs par 969 eiro mēnesī, savukārt Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem – par 912 eiro mēnesī.

Algas palielināsies arī virknei citu amatpersonu, piemēram, Saeimas priekšsēdētājam un tā biedram, Saeimas sekretāram un tā biedram, Saeimas frakciju un komisijas priekšsēdētāju biedriem, Saeimas komisijas sekretāram, Saeimas apakškomisijas priekšsēdētājam un sekretāram. Tāpat par lielāku algu var priecāties arī valsts kontroliere un Valsts kontroles padomes locekļi, tiesībsargs, Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes priekšsēdētājs, tā vietnieks un padomes locekļi, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs, tā vietnieks, sekretārs un Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi, Centrālās zemes komisijas priekšsēdētājs, Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs un Augstākās izglītības padomes locekļi. Arī Saeimas deputāti šogad saņems par 157 eiro lielāku pamatalgu (uz papīra) nekā pērn.

Tautas kalpu un amatpersonu atalgojums tiek noteikts atkarībā no vidējās algas valstī, piemērojot katram amatam attiecīgu koeficientu. Kāpjot vidējam atalgojuma līmenim, palielinās arī šo amatpersonu ienākumi. Turklāt šogad virknei amatu tika paaugstināts arī piemērojamais koeficients, kā rezultātā daļai amatpersonu salīdzinājumā ar pagājušo gadu alga pieauga pat par trešdaļu.

Tāpat ar šo gadu Ministru kabineta pārstāvji saņems piemaksu 50% apmērā no tiem noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata pienākumiem viņiem būs jāaizvieto kāds prombūtnē esošs valdības pārstāvis. Pērn piemaksa bija noteikta 30% apmērā.

Uz lielāku algu šogad var cerēt arī pašvaldību vadītāji un deputāti, jo, pieaugot vidējai algai valstī, palielinās arī viņu atalgojuma griesti. Pērn pašvaldības domes deputāta pamatalga nedrīkstēja pārsniegt 859 eiro mēnesī, bet šogad maksimālā atalgojuma summa jau ir 918 eiro. Savukārt pašvaldības domes priekšsēdētāja algas griesti no 2606 eiro pērn pieauguši līdz 2785 eiro šogad.

Algas pieaugumu amatpersonas reāli izjutīs nākamajā mēnesī, saņemot atalgojumu par janvārī padarīto. Valsts kancelejas rīcībā esošā jaunākā informācija par Ministru kabineta locekļu atalgojumu liecina, ka novembrī lielāko algu uz rokas (2035,60 eiro), protams, ir saņēmusi premjere Laimdota Straujuma, mazāko (476,23 eiro) – bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss, kas satiksmes ministra amatā novembrī nostrādāja aptuveni nedēļu.

Savukārt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa alga uz papīra ir 3142 eiro, liecina Latvijas Valsts prezidenta kancelejas publiskotā informācija. Tieši tikpat liela alga Valsts prezidentam bija arī pērn.

2014. gada oktobra beigās 11. Saeimas pēdējā sēdē deputāti jau sprieda par iespēju palielināt ministriem algas. Toreizējās Saeimas deputātu vairākums pēc ilgām debatēm noraidīja šo ideju. Savukārt gadu vēlāk – pērn novembrī – 12. Saeimas deputāti lēma par labu amatpersonu atalgojuma palielināšanai.

Izmaksātais atalgojums novembrī*, eiro

Premjerministre Laimdota Straujuma 2035,60

Labklājības ministrs Uldis Augulis 1817,31

Veselības ministrs Guntis Belēvičs 1817,31

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis 1970,56

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 1833,45

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards 1800,06

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis 1926,27

Kultūras ministre Dace Melbārde 1817,31

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola 1762,83

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs 1817,31

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs 1817,31

Bijušais satiksmes ministrs Anrijs Matīss 476,23

Finanšu ministrs Jānis Reirs 1369,41

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile 1817,31

* ieskaitot atvaļinājuma naudu un piemaksas, tajā

skaitā par prombūtnē esoša darbinieka darba

pienākumu pildīšanu