Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

NEUZĶERIES: Atkal izplata maldinošu informāciju par HIV un AIDS slimniekiem

© facebook/ekrānšāviņš

Kārtējo reizi sociālajos tīklos tiek izplatīta maldinoša un melīga informācija par HIV slimniekiem un to it kā veiktajām darbībām.

Šoreiz nepatīkami lielu popularitāti sociālajā tīklā facebook izpelnījies kāds raksts krievu valodā, kurā it kā Alžīrijas Imigrācijas dienesti esot izņēmuši no aprites milzīgu kravu ar Lībijas apelsīniem, kuros esot injicētas HIV slimnieku asinis. Rakstā lūdz uzmanīties no šādiem apelsīniem. Ieraksts vēl papildināts ar “inficēto” apelsīnu bildi.


Jāatgādina, šāda tipa raksti ir pilnīgas muļķības un šādi inficēties ar HIV vai AIDS NAV iespējams. Slimību kontroles un profilakses centrs jau ziņojis - ja vien šļirce nav tikko lietota, pat saduroties ar adatu, risks inficēties ar HIV ir ļoti neliels. Skaidrots, ka HIV vīrusam piemīt "parazitāra" daba - lai tas izdzīvotu un HIV ir neizturīgs ārējā vidē. Piemēram, asinīm izkalstot, vīruss ātri iet bojā. Lai notiktu inficēšanās, asinīm jānonāk otra cilvēka asinsritē - no brūces uz brūci vai injicējamo narkotiku lietotāju vidū, kad ievada narkotikas ar vienu un to pašu šļirci.


Pat ja cilvēks saduras ar HIV slimnieka šļirci, kas lietota pirms ilgāka laika, risks inficēties ar HIV praktiski nepastāv, nemaz nerunājot par šajā rakstā minēto informācija, kad vīruss ir it kā injicēts auglī, kas principā ir pilnīgs absurds.


Šī raksta sakarā jāpiebilst, ka attēlā redzamais auglis, visticamāk, vienkārši ir citas apelsīnu sugas pārstāvis. Suga saucās “Sarkanais apelsīns” (Blood orange - angļu.val) . Lūk tulkojums, ko tas nozīmē no interneta enciklopēdijas “wikipedia.org” - “Šīs sugas apelsīniem var būt sarkani punktiņi uz mizas un dažas vai visas to mīkstuma daļas var izskatīties tā, it kā tajās būtu asinis”.


Protams, jāpiezīmē, ka par šādu mistisku un bezjēdzīgu apelsīnu inficēšanu ar HIV, nav ziņojis neviens lielais ārzemju medijs vai ziņu aģentūra, tomēr atrodama informācija, ka šāda tipa raksti ir neīsti un klejo interneta vidē jau kopš tālā 2003. gada.


Diemžēl, ar šo konkrēto rakstu kopš 2. decembra jau dalījušies vairāk nekā 5500 facebook lietotāju.


Jau ziņots, ka pagājušo nedēļu Latvijas portāls "dievietei.lv" publicēja naidīgu, diskriminējošu un nepatiesu informāciju par HIV un AIDS slimniekiem. Otrdien 8. decembrī un trešdien 9. decembrī blogs dievietei.lv publicēja sekojošus ierakstus; “Ļoti svarīgs paziņojums! Nepažēlojiet 3 minūtes, lai to izlasītu” un “Brīdina par atrastām adatām, kurām pievienota zīmīte ar tekstu”, kuros tika stāstīts par meiteni, kura it kā kinoteātrī sadūrusies ar AIDS slimnieka ļaunprātīgi atstātu adatu, inficējusies ar imūndeficīta vīrusu un nomirusi. Rakstā tiek aicināts uzmanīties no šādām adatām un pat tiek brīdināts par šo kā jaunu HIV un AIDS slimnieku “terorisma veidu”.


SPKC noliedza informāciju, ka šādi būtu iespējams inficēties un uzsvēra, ka raksts ir melīgs un maldinošs, turklāt Valsts policija apstiprināja, ka par šādām darbībām nav saņemts neviens iesniegums. Avotā no kā portāls dievietei.lv bija ņēmis šo informāciju, nebija norādīta neviena atsauce, turklāt pats portāls vēlāk šo ierakstu dzēsa.