Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Novembrī nedaudz pieaudzis reģistrētā bezdarba līmenis

© F64

Reģistrētā bezdarba līmenis novembrī pieaudzis par 0,1 procentpunktu un bija 8,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati.

Oktobrī un septembrī bezdarba līmenis bija 8,3%, augustā - 8,5%, bet iepriekšējos trīs mēnešus bezdarba līmenis bija 8,6%.

Novembra sākumā NVA uzskaitē bija 78 052 bezdarbnieki, bet novembra beigās - 79 153 bezdarbnieki. Reģistrēto bezdarbnieku skaits mēneša laikā ir pieaudzis par 1101 personu. Tikmēr pastāvīgā darbā novembri iekārtojušies 3984 NVA reģistrētie bezdarbnieki.

Kā norāda NVA, neliela bezdarba līmeņa pieauguma tendence ir raksturīga rudens un ziemas mēnešiem un bija novērojama arī iepriekšējos gados. Tradicionāli tas saistīts ar sezonas darbu beigšanos, kas skar tādas nozares kā, piemēram, būvniecība, lauksaimniecība, mežsaimniecība, ceļu būve, izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumi.

NVA statistikas dati norāda arī uz to, ka reģistrēto bezdarbnieku kopskaitā šajā gadalaikā pieaug vīriešu īpatsvars, tas skaidrojams ar vīriešu lielāku iesaisti sezonas darbu veikšanā. Samazinās arī darba devēju aktivitāte - lielākā daļa NVA reģistrēto vakanču saistītas nevis ar jaunu darbvietu izveidi, bet gan ar darbinieku maināmību uzņēmumos.

Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis novembrī bija Rīgas reģionā - 5,2%, bet augstākais Latgales reģionā - 18,3%. Rīgā bezdarba līmenis palicis nemainīgs, bet Latgalē novembrī tas palielinājies par 0,2 procentpunktiem.

Kurzemes reģionā reģistrētā bezdarba līmenis novembra beigās bija 10,5%, Vidzemē - 9,2% un Zemgalē - 8,4%. Salīdzinot ar oktobri, bezdarba līmenis Zemgalē pieaudzis par 0,4 procentpunktiem, Kurzemē - par 0,3 procentpunktiem, bet Vidzemē - par 0,2 procentpunktiem.

Rīgā reģistrētā bezdarba līmenis novembrī bija 4,9%, Jūrmalā - 5,6%, Valmierā - 5,9%, Jelgavā - 7%, Ventspilī - 7,7%, Jēkabpilī - 9,9%, Daugavpilī - 10,8%, Liepājā - 11,5%, Rēzeknē - 16%.

Salīdzinot ar oktobri, novembrī bezdarbs sarucis tikai Rīgā, kur tas samazinājies par 0,1 procentpunktu. Jūrmalā un Jelgavā bezdarbs pieaudzis par 0,1 procentpunktu. Daugavpilī un Liepājā tas pieaudzis par 0,2 procentpunktiem, bet Ventspilī bezdarbs pieaudzis par 0,3 procentpunktiem. Rēzeknē reģistrētā bezdarba rādītāji pieauguši par 0,4 procentpunktiem, bet Jēkabpilī - par 0,5 procentpunktiem. Pārējās pilsētās bezdarba līmenis ir palicis iepriekšējā mēneša līmenī.