Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Sāk iztiesāt Zolitūdes traģēdijas krimināllietu

© F64

Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa šodien plkst.10 Ķīpsalas izstāžu hallē sāka iztiesāt vērienīgo Zolitūdes traģēdijas krimināllietu.

Krimināllieta tika ierosināta pēc tam, kad 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus. Būveksperti ir secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, kā rezultātā tas iegruva.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām. Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Rīgas pilsētas būvinspekcijas priekšnieka vietniekam Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas. Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Prokuratūra par cietušajiem krimināllietā atzinusi 263 personas. Kopējais pieteiktais kompensācijas apmērs lietā ir 155 miljoni eiro. Vairākiem apsūdzētajiem un arī juridiskajām personām ir uzlikti mantas aresti - apķīlāti konti, uzņēmumu kapitāldaļas, nekustamie īpašumi. Lietas materiāli ir apkopoti 80 sējumos. Patlaban lietā ir pieteikti 144 liecinieki, kā arī piesaistīti desmit eksperti.

Iepriekš Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pie kriminālatbildības saukusi arī SIA "Maxima Latvija" darbinieci Innu Šuvajevu. Persona pie kriminālatbildības tiek saukta pēc Krimināllikuma panta par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, kas izraisīja smagas sekas.

Vēl pirms sākt skatīt šo lietu, no krimināllietas izskatīšanas vēlējās atstatīties tiesas sastāva priekšsēdētājs Erlens Ernstsons un tiesnese Dzintra Zemitāne. Kā aģentūrai LETA toreiz paskaidroja tiesā, ievērojot to, ka tiesneses Zemitānes un tiesneša Ernstsona lēmumos par sevis atstatīšanu no kriminālprocesa veikšanas nav norādīti Kriminālprocesa likumā noteiktie neapstrīdamie interešu konflikta apstākļi, saskaņā ar Kriminālprocesa likumu tiesas priekšsēdētāja Daina Treija atzina viņu atteikšanos par nepamatotu un uzdeva turpināt veikt kriminālprocesu.

Lai noskaidrotu, vai tiesnešu lēmumos par sevis atstatīšanu norādītie apstākļi procesā iesaistītajām personām rada pamatotas šaubas par tiesnešu spēju objektīvi izspriest lietu, abiem tiesnešiem šie apstākļi jādara zināmi procesa dalībniekiem tiesas sēdē, lai viņi varētu lemt par noraidījuma pieteikšanu tiesnesim.

Treija Latvijas Televīzijai skaidroja, ka Ernstsons lūdzis sevi atstatīt no krimināllietas skatīšanas, jo lietā apsūdzētā Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks ir viņa bijušais kolēģis. Tiesnesis Ernstsons arī pazīst cietušo Skadmaņu ģimeni un uztur ar Zvejsalnieku un Skadmaņiem virtuālu draudzību sociālajā vietnē "Facebook". Savukārt tiesnese Zemitāne lūgusi sevi atstatīt no lietas skatīšanas tādēļ, ka bijusi labi pazīstama ar traģēdijā bojāgājušo ugunsdzēsēju Vilni Šteinīti, raksta "lsm.lv".

Zolitūdes traģēdijas krimināllietu paredzēts skatīt koleģiāli vairāku Zemgales priekšpilsētas tiesas tiesnešu sastāvā. Bija paredzēts, ka tiesas sastāva priekšsēdētājs būs Ernstsons un ar viņu kopā lietu skatīs arī tiesneses Zemitāne un Aiga Freimane, bet rezerves tiesnese būs Elīna Leitāne.