Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vienīgā cerība – pacienti savāks parakstus

Pacienti neatlaidīgi aicina parakstīties manabalss.lv par papildu finansējumu onkoloģijai, un pacientu iniciatīvu atbalsta arī onkologu asociācijas (attēlā parakstu vākšanas kampaņas atklāšana) © Publicitātes foto

Pacientu organizāciju parakstu vākšana portālā manabalss.lv pašlaik ir vienīgais iespējamais veids, kā panākt jūtamas izmaiņas onkoloģijas jomā, ņemot vērā, ka Veselības ministrijas pasludinātais Vēža modrības gads drīz beigsies bez uzlabojumiem slimības diagnosticēšanā un ārstēšanā, norāda onkologu asociācijas, kuras atbalsta pacientu iniciatīvu Lai vēzis būtu ārstējama slimība. Tās mērķis ir iegūt papildu finansējumu tieši onkoloģisko slimību diagnostikai un ārstēšanai.

Pašlaik pacientu iniciatīvu parakstījuši 1600 cilvēku. Lai iniciatīvu iesniegtu parlamentā, nepieciešami 10 000 parakstu. Latvijas Onkologu asociācija un Latvijas Onkologu – ķīmijterapeitu asociācija izteikušas atbalstu Onkoloģisko pacientu organizāciju alianses uzsāktajai parakstu vākšanai un skaidro savu nostāju. «Mūsdienīgu medikamentu lietošanas apjoma ziņā uz vienu pacientu Latvija atrodas pēdējā vietā Eiropā. Tas ietekmē arī onkoloģiju, jo Latvija ir viena no retajām Eiropas un pat pasaules valstīm, kura vēža ārstēšanā ļoti ierobežoti izmanto jaunākās paaudzes medikamentus, tie nav iekļauti kompensējamo medikamentu sarakstā, kuru efektivitāti ārstēšanā, dzīvildzes palielināšanā un dzīves kvalitātes uzlabošanā vairs neapšauba onkoloģijas jomas speciālisti visā pasaulē,» saka Latvijas Onkologu – ķīmijterapeitu asociācijas priekšsēdētāja Gunta Purkalne. Viņa uzsver, ka «būtu svarīgi, lai Latvija šajā jomā pietuvinātos Igaunijas un Lietuvas līmenim». Līdz šim šā jautājuma risināšana vienmēr ir atdūrusies pret līdzekļu trūkumu.

Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis atgādina, ka Veselības ministrija 2015. gadu bija pasludinājusi par Vēža modrības gadu un paredzējusi daudzas labas iniciatīvas šīs jomas sakārtošanai. Taču tagad ārstam nākas secināt, ka «taustāmu rezultātu nav un pacientu organizāciju uzsāktā iniciatīva par parakstu vākšanu valsts budžeta palielināšanai ir vienīgais veids, kā panākt uzlabojumus onkoloģisko slimību ārstēšanā, jo ar situācijas apzināšanos ir par maz un pacientiem no tā vieglāk nekļūst».

Onkoloģiskās slimības ir otrs izplatītākais mirstības cēlonis Latvijā. Lai sakārtotu onkoloģijas jomu, nepietiek tikai ar strukturālām izmaiņām, ir nepieciešams arī papildu finansējums, it īpaši ņemot vērā sabiedrības novecošanās tendences un pakāpenisko pacientu pieaugumu. «Pašlaik ir svarīgi, lai papildu budžets tiktu novirzīts pacientu ārstēšanai un slimības diagnosticēšanai. Vairākums vēža paveidu mūsdienās ir hroniskas slimības un ārstējamas, bet šāds rezultāts pasaulē ir sasniegts, pateicoties medikamentu un tehnoloģiju attīstībai, un par to ārsti var pārliecināties ik uz soļa dažādās starptautiskās onkologu konferencēs un pieredzes apmaiņās,» saka G. Purkalne.

Pacientu organizāciju alianses (krūts vēža pacienšu biedrība Vita, kolorektālā vēža pacientu biedrība EuropaColon Latvija un dzemdes un olnīcu vēža pacienšu biedrība Gino) iniciatīva portālā manabalss.lv ir balstīta pašas Veselības ministrijas izstrādātajās jaunajās politikas iniciatīvās, kur bija aprēķināts, ka vēža ārstēšanai vajadzētu papildus desmit miljonu eiro gadā. Papildu nauda būtu jāpiešķir izmeklējumu pieejamības uzlabošanai pacientiem, kuriem diagnoze vēl tiek noteikta vai arī jau uzsākta ārstēšana, jo pašlaik, piemēram, uz datortomogrāfu ir jāgaida rindā vairākus mēnešus. Onkoloģiskajiem pacientiem nākas arī gaidīt rindā uz ķirurģiskām operācijām slimību ārstēšanā. Valsts neapmaksā specifiskas analīzes, piemēram, gēnu mutāciju testus, ar kurām var noteikt piemērotību ārstēšanai ar mērķa terapiju, un daudzām diagnozēm (zarnu vēzim, olnīcu vēzim, prostatas vēzim) netiek apmaksāta mūsdienīga terapija. Pacienti norāda arī uz skaudro situāciju paliatīvajā aprūpē un onkoloģisko pacientu rehabilitācijā.