Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Autovadītāja tiesību atjaunošanai ieviesīs stingrākas prasības

© F64

Lai atjaunotu savas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, kas atņemtas uz laiku līdz vienam gadam, šoferiem turpmāk būs jākārto teorētiskais ceļu satiksmes noteikumu eksāmens. Šādas izmaiņas paredzētas Ceļu satiksmes likumā, un Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 1.decembrī, noslēdza darbu pie šī likumprojekta, informē Saeimas Preses dienests.

Patlaban nav noteikta speciāla kārtība, kā personas var atjaunot savas autovadītāja tiesības, kas atņemtas uz laika periodu līdz vienam gadam, deputātiem iepriekš stāstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvji. Likums nosaka tikai tiesību atjaunošanas procedūru personām, kurām tās atņemtas uz vienu gadu vai ilgāk, kā arī par braukšanu alkohola reibumā vai narkotisko vielu ietekmē uz jebkādu termiņu.

Likumprojekta autori norāda, ka šādi grozījumi nepieciešami, ņemot vērā pašreizējo nelabvēlīgo situāciju uz ceļiem. Jaunā kārtība nodrošinās, ka persona, kura noteiktu laiku nav piedalījusies ceļu satiksmē, atjauno teorētiskās zināšanas satiksmes drošības jautājumos.

Turpmāk autovadītāji, braucot mašīnā, nedrīkstēs darboties ar piezīmjdatoriem, planšetdatoriem un viedierīcēm, paredz likuma grozījumi. Patlaban šoferi pie stūres nedrīkst runāt pa telefonu, ņemot rokā tālruņa klausuli, kā arī atvērt apturēta transportlīdzekļa durvis, ja tas apdraud satiksmes drošību.

Izmaiņas arī paredz, ka transportlīdzekļa īpašniekam turpmāk būs tiesības apstrīdēt soda piemērošanu par apstāšanās vai stāvēšanas noteikumu pārkāpumu, ja automašīnas īpašnieks nav vadījis transportlīdzekli pārkāpuma izdarīšanas brīdī. Regulējums tiek precizēts, ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu.

Plānots, ka likuma izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

Ceļu satiksmes likuma grozījumi trešajā galīgajā lasījumā vēl jāskata Saeimai.