Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

"Latvenergo" deviņu mēnešu peļņa vairāk nekā dubultojusies

© F64

"Latvenergo" koncerna peļņa šā gada deviņos mēnešos sasniegusi 68,6 miljonus eiro, savukārt attiecīgajā periodā pērn koncerna peļņa bija 30 miljoni eiro, liecina koncerna nerevidētie 2015.gada deviņu mēnešu rezultāti.

Peļņas rādītāju uzlabošanos galvenokārt ir noteikusi tirgus atvēršana mājsaimniecībām Latvijā no šā gada 1.janvāra. Līdz tam AS "Latvenergo" nodrošināja mājsaimniecību apgādi par regulētiem tarifiem, kas bija zemāki par tirgus cenu.

Šā gada deviņos mēnešos "Latvenergo" koncerna ieņēmumi ir 685,9 miljoni eiro, kas ir par 8% mazāk, nekā attiecīgajā periodā pērn. "Latvenergo" koncerna ieņēmumu samazinājumu noteikušas izmaiņas finanšu rezultātu uzskaites principos līdz ar AS "Enerģijas publiskais tirgotājs" darbības uzsākšanu no 2014.gada 1.aprīļa, tādējādi peļņas vai zaudējumu aprēķinā netiek atspoguļoti norēķini par obligāto iepirkumu.

Savukārt koncerna peļņa pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem jeb EBITDA ir 236,2 miljoni eiro, tā ir pieaugusi par 32% attiecībā pret 2014.gada attiecīgo periodu.

Šā gada deviņos mēnešos "Latvenergo" koncerns ir lielākais elektroenerģijas tirgotājs Baltijas valstīs ar aptuveni trešdaļu no kopējā elektroenerģijas tirgus. Klientu skaits Lietuvā un Igaunijā, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, ir palielināts par 5%. Kopumā Baltijas valstīs ir pārdotas 5801 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas. Lietuvā un Igaunijā pārdotās elektroenerģijas apjoms sasniedz 1875 GWh, tas ir par vairāk nekā 40% lielāks apjoms, nekā konkurējošie elektroenerģijas tirgotāji pārdevuši Latvijā.

"Latvenergo" koncerns šā gada deviņos mēnešos savās ražotnēs ir saražojis 2676 GWh elektroenerģijas un 1584 GWh siltumenerģijas. Izstrādātais elektroenerģijas apjoms kopumā pret iepriekšējā gada attiecīgo periodu būtiski nav mainījies - Daugavas hidroelektrostacijās (Daugavas HES) tas ir 1590 GWh, savukārt Rīgas termoelektrostacijās (Rīgas TEC) - 1048 GWh.

Līdzīgi kā 2014.gadā, arī 2015.gadā Daugavas HES darbu ietekmēja neraksturīga zema ūdens pietece Daugavā. Tik zema gada vidējā ūdens pietece novērota vien 1976.gadā. Savukārt Rīgas TEC nodrošināja iespēju stabilizēt elektroenerģijas cenu Latvijas un Lietuvas tirdzniecības apgabalā un ierobežoja elektroenerģijas cenas pieauguma risku.

Kopējais investīciju apjoms 2015.gada deviņos mēnešos ir 136,7 miljoni eiro, kas ir par 19% vairāk nekā 2014.gada attiecīgajā periodā. Būtisku investīciju apjomu koncerns ieguldījis tīklu modernizācijā, lai nodrošinātu augstu tīkla pakalpojumu kvalitāti, tehniskos rādītājus un darbības drošumu.

2015.gada deviņos mēnešos investīcijas tīklu aktīvos veido 63% no kopējā apjoma. "Latvenergo" koncerns turpina īstenot savus nozīmīgākos investīciju projektus - Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas programmu, projektu Kurzemes loks un trešo elektropārvades tīkla starpsavienojumu starp Igauniju un Latviju. Daugavas HES hidroagregātu atjaunošanas programmā šajā gadā ieguldīti 26,9 miljoni eiro.

"Latvenergo" koncerna 2015.gada nerevidētie saīsinātie finanšu pārskati tiks publicēti 29.februārī.