Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Lielākais nodokļu maksātājs banku sektorā – ABLV Bank

© Sabīne Lapsa, speciāli portālam nra.lv

Piecas lielākās Latvijas komercbankas nodokļos 2014. gadā samaksājušas vairāk nekā 90 miljonus eiro. Līderis nodokļu maksājumos ar 27 miljoniem eiro ir ABLV Bank, savukārt Rietumu banka samaksājusi 24 miljonus eiro, Swedbank – 18 miljonus, banka Citadele - 12 miljonus, bet SEB Banka – 9 miljonus eiro.

Interesanti, ka par ABLV samaksātajiem nodokļiem iespējams paaugstināt skolotājiem algas, kam nepieciešami 9 miljoni eiro, nodrošināt valsts atbalstu bērnudārziem 3 miljonu eiro apmērā, kā arī veikt pensiju indeksāciju, novirzot tam 15 miljonus eiro.

Arī 2015. gadā paredzams, ka valsts gūs ievērojamus nodokļu ieņēmums no komercbankām. Kā ziņots pagājušajā nedēļā, šī gada trešajā ceturksnī ABLV Bank guva 60,4 miljonus eiro lielu peļņu, uzrādot 20,6% pieaugumu salīdzinājumā ar to pašu periodu 2014. gadā. Bankas ieņēmumi no pamatdarbības 2015. gada 9 mēnešos pirms uzkrājumu izveidošanas bija 102,6 miljoni EUR. 2015. gada 9 mēnešos noguldījumu apjoms bankā auga par 7,0% līdz 3,64 miljardiem eiro. Bankas aktīvu apjoms 2015. gada 30. septembrī bija 4,65 miljardi eiro.

Arī pārējie svarīgākie bankas darbības rādītāji saglabājās augstā līmenī, lai gan vairākos mērķa tirgos situācija saglabājās diezgan neskaidra. Pēc kredītiestādes ieskatiem, neraugoties uz sarežģīto gadu starptautiskajā ekonomikā un politikā, 2015. gadam izvirzītie finanšu darbības un izaugsmes mērķi tiks sasniegti.

Paziņojumā teikts, ka bankas 2015.gada trešā ceturkšņa svarīgākie finanšu rādītāji norāda uz stabilu un vienmērīgu bankas izaugsmi. ABLV Bank ir lielākā banka Latvijā ar vietējo kapitālu un otrā lielākā banka pēc aktīviem.