Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

SPKC: 61% tic, ka mazos daudzumos alkohols nekaitē

© F64

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) interneta aptaujā portālā "Draugiem.lv" secinājis, ka Latvijas iedzīvotājiem zināšanas par alkoholu ir nepietiekamas, aģentūru LETA informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja.

Piemēram, aptaujā secināts, ka lielākā daļa aptaujāto jeb 61% piekrīt apgalvojumam, ka alkoholisko dzērienu lietošana nelielā daudzumā, piemēram, viena alus pudele, nevar radīt nopietnas sekas. SPKC speciālisti atzīmē, ka jebkurš alkohols izraisa vienādas sekas.

Tāpat katrs piektais jeb 19% aptaujāto iedzīvotāju nepiekrīt faktam, ka regulāra alkohola lietošanas pieredze (40 un vairāk reižu dzīves laikā) ir teju katram trešajam jaunietim jeb 28%.

Savukārt 59% aptaujāto uzskata, ka brīvā laika pavadīšana kopā ar vecākiem nekādā veidā neietekmē nepilngadīgo jauniešu alkohola lietošanas paradumus. Vienlaikus pētījumos pierādīts, ka tieši vecākiem ir būtiska loma tajā, kā jaunietis attieksies pret alkohola lietošanu, norādīja Arāja.

Latvijas iedzīvotājiem trūkstot informācijas arī par likumā noteiktajām prasībām - vairāk nekā puse norāda, ka personu apliecinošs dokuments, iegādājoties alkoholu, jāuzrāda tikai pēc pārdevēja pieprasījuma. Latvijā likums paredz, ka personas līdz 18 gadu vecumam alkoholiskos dzērienus iegādāties nedrīkst. Savukārt personām no 18 līdz 25 gadiem, iegādājoties alkoholiskos dzērienus, ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu tirgotājam vienmēr neatkarīgi no tā, vai tirgotājs to ir pieprasījis.

Tāpat vēl joprojām liela daļa sabiedrības tic mītiem saistībā ar alkohola lietošanu, un, piemēram, 65% uzskata, ka alkohols pirms gulētiešanas palīdz iemigt, savukārt katrs piektais nepiekrīt faktam, ka alkohols sausina ādu.

Aptauja veikta informatīvās kampaņas "Lai būtu skaidrs!" laikā. Anketu "Cik daudz Tu patiesībā zini par alkoholu?" aizpildījuši vairāk nekā 17 500 sociālā tīkla "Draugiem.lv" lietotāju.