Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Nākamgad premjeram un ministriem plānots algu palielinājums

© F64

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien vienojusies par likuma grozījumiem, paredzot nākamgad palielināt Ministru prezidenta, ministru, parlamentāro sekretāru, Saeimas frakciju un komisiju vadītāju algu.

Kā komisijas sēdē skaidroja komisijas deputāts Kārlis Šadurskis (V) nākamgad paredzēts premjera algu pielīdzināt Saeimas priekšsēdētāja algai, ministru - Saeimas priekšsēdētāja vietnieku darba samaksai, bet parlamenta komisiju un frakciju vadītāju - parlamenta sekretāra biedra atalgojumam.

Pašlaik deputātiem, kuri ieņem dažādus amatus Saeimā, izmaksā arī mēnešalgas daļu par attiecīgo amatu pildīšanu un to nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram, piemērojot dažādus koeficientus. Saeimas komisijas priekšsēdētājam un frakciju vadītājiem šis koeficients ir 0,43, bet komisija atbalstīja priekšlikumu palielināt šo koeficientu līdz 1,39.

Savukārt Ministru kabineta locekļiem un parlamentārajiem sekretāriem mēnešalgu nosaka, mēneša vidējās darba samaksas apmēram, piemērojot šādus koeficientus: premjeram - 4,05, ministram - 3,648, parlamentārajam sekretāram - 2,837. Savukārt komisijas atbalstītais priekšlikums paredz noteikt premjeram šo koeficientu 4,93, ministram - 4,68, bet parlamentārajam sekretāram – 3,63.

Šīm izmaiņām nākamgad ir nepieciešams aptuveni 740 000 eiro, aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens (V).

Jaunā likumprojekta redakcija arī paredz noteikt, ka Saeimas priekšsēdētāja reprezentācijas izdevumi mēnesī nevar pārsniegt 95% no Valsts prezidenta reprezentācijas izdevumiem mēnesī. Šāds ierobežojums noteikts arī Ministru prezidentam un ministriem. Tāpat paredzēts noteikt, ka Ministru kabineta pārstāvji saņem piemaksu 50% apmērā no tam noteiktās mēnešalgas, ja papildus saviem tiešajiem amata pienākumiem aizvieto kādu prombūtnē esošu valdības pārstāvi.

Šādas izmaiņas paredz komisijas akceptētais priekšlikums grozījumiem Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā.

Šīs likumprojekts saistīts ar nākamā gada valsts budžetu, un Saeima to galīgajā lasījumā vērtēs pirmdien, 30.novembrī.