Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Ekonomists: Algu kāpums Latvijā ir uzņēmis visai strauju tempu

© F64

Algu kāpums turpināsies, tomēr pieauguma temps varētu balansēt ap 5%, vērtē "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Viņš atzīst, ka algu kāpums Latvijā ir uzņēmis visai strauju tempu, uzturot spēcīgu inerci, pat neskatoties uz salīdzinoši piezemēto ekonomikas izaugsmi.

Liela loma kopējam pieaugumam bija minimālās algas palielināšanai. Nākamgad tās pieaugums būs mazāk izteikts, kas uz leju pavilks arī kopējo pieauguma tempu. Prognozes izriet no visai piezemētās izaugsmes, kā arī strauji uzlabojumi darba tirgū nav sagaidāmi, kaut spiediens palielināt algu nezudīs.

"SEB bankas" veiktā aptauja, kurā tika iekļauti uzņēmumi ar gada apgrozījumu virs 20 miljoniem eiro, iezīmē tendenci, kurā uzņēmēju skaits, kas plāno darbinieku skaitu palielināt vai to samazināt, ir aptuveni vienāds (21% pret 16%), savukārt vairākums (63%) darbinieku skaitu plāno saglabāt nemainīgu. Tāpat parādās nianse, ka darbinieku pieejamības aktualitāte ir samazinājusies, kamēr kā aktualitāte ir augusi nepieciešamība pēc kvalificētiem darbiniekiem. Var pieņemt, ka darba devēji fokusēsies uz speciālistiem, efektivitāti, ne tik daudz uz skaitu. Tādēļ arī tieši tie darbinieki varēs cerēt uz straujāku darba samaksas kāpumu, domā ekonomists.

Gašpuitis lēš, ka augstāku atalgojumu un straujāku kāpumu uzrādīs nozares, kurās ir mazāks ēnas īpatsvars un kuras tiek ciešāk uzraudzītas. Kopējo darba samaksu turpinās virzīt arī sabiedriskais sektors, kur spiediens palielināt algas saglabāsies.

Kā ziņots, šogad 3.ceturksnī mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī bija 829 eiro, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar iepriekšējā gada 3.ceturksni, tā palielinājās par 7,3%, apsteidzot gada pieauguma tempu šā gada pirmajā ceturksnī (6,2%) un otrajā ceturksnī (6,4%).

Straujāk algas palielinājās privātajā sektorā - par 8,3% gada laikā, sabiedriskajā sektorā kāpums bija par 5,4%. Privātajā sektorā vidējā mēneša bruto darba samaksa bija 811 eiro, sabiedriskajā sektorā - 863 eiro, bet vispārējās valdības sektorā - 815 eiro.

Šogad 3.ceturksnī vidējā neto darba samaksa bija 611 eiro, un gada laikā tā pieauga straujāk nekā atalgojums pirms darba nodokļu nomaksas - par 8,2%.