Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Rīgā streiko puse mācību iestāžu

© F64

Rīgas pašvaldībā no kopumā 298 izglītības iestādēm streikā šodien piedalās 158 ar kopumā 5377 darbiniekiem, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta pārstāve Indra Vilde.

Rīgā kopumā ir 298 pašvaldības izglītības iestādes, tostarp 115 skolas, 150 bērnudārzi, 11 sporta skolas, 13 bērnu un jaunieši centri, kā arī 9 mākslas un mūzikas skolas.

Vismaz viena pašvaldības izglītības iestāde - Rīgas 266.pirmsskola - gan piedalās streikā, gan arī strādā ierastā kārtībā. Kā aģentūra LETA uzzināja iestādē, tā šodien strādā, taču "ar domām pievienojas streikam". Izglītības iestādē izvietots arī paziņojums no administrācijas un skolotājiem: "27.novembrī Rīgas 266.pirmsskolas iestāde strādās, bet ar domām mēs, pedagogi, pievienojamies streikam un vēlamies, lai arī jūs, vecāki, novērtētu, cienītu pedagogu ieguldījumu sabiedrības veidošanā. Nebūtu slikti, ja arodbiedrība sāktu runāt arī par skolotāju palīgu un cita saimniecības personāla mazajām algām."

Vilde pastāstīja, ka pagaidām departamentā neviena sūdzība saistībā ar streiku nav saņemta. Vecāki neesot sūdzējušies, ka šodien būtu sarežģījumi ar atvašu pieskatīšanu. Neviena sūdzība pagaidām neesot saņemta arī pašvaldības klientu apkalpošanas centros.

Tikmēr Rīgas domē pedagogu streika dienā atsevišķi darbinieki darbā ieradušies, līdzi ņemot atvases. Kā novēroja aģentūra LETA, vismaz divi Sabiedrisko attiecību nodaļas un tehniskie darbinieki darbā šodien ieradušies ar bērniem. Sabiedrisko attiecību nodaļas darbiniece aģentūrai LETA pastāstīja, ka meitas skolā vecākiem lūgts pēc iespējas bērnus streika dienā uz skolu nevest, taču, ja šāda iespēja nepastāv, skolā būšot skolotāji, kas pieskatīs.

Kā ziņots, šodien 912 izglītības un zinātnes iestādēs notiek izglītības un zinātnes darbinieku streiks, tiem uz vienu dienu pārtraucot savu pienākumu pildīšanu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pieteiktajā streikā piedalās 24 546 izglītības un zinātnes darbinieki, liecina LIZDA aktuālā informācija.

LETA jau vēstīja, ka streikā LIZDA izvirza divas prasības. Pirmā prasība ir novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrā prasība ir nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.