Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā norisinās pedagogu streiks

© F64

Šodien 912 izglītības un zinātnes iestādēs notiks izglītības un zinātnes darbinieku streiks, tiem uz vienu dienu pārtraucot savu pienākumu pildīšanu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) pieteiktajā streikā piedalīsies 24 546 izglītības un zinātnes darbinieki, liecina LIZDA aktuālā informācija.

Streikotāju skaits nedēļas laikā kāpis par vairāk nekā 2000 personu, no 22 490 dalībniekiem pieaugot līdz 24 546 cilvēkiem. Šajā laikā palielinājies arī streikam pieteikto iestāžu skaits - šodien izglītības un zinātnes darbinieki streikos 912 iestādēs.

Teju trešdaļa šo iestāžu ir bērnudārzi - streikā piedalīsies 274 pirmsskolas izglītības iestādes. Teju ceturtdaļa jeb 73 no šīm iestādēm atrodas Rīgā, veidojot pusi no visām iestādēm, kas galvaspilsētā pieteiktas streikam. Proporcionāli liels streikojošo pirmsskolas izglītības iestāžu skaits ir arī Ogres un Talsu novadā, kā arī Liepājā un Pierīgā.

Vairums streikā pieteikto izglītības iestāžu ir pamatskolas un vidusskolas.

Streikā viskuplāk pārstāvēti būs Strazdumuižas internātvidusskola-attīstības centrs vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem, kur streikos 99 darbinieki, Liepājas Valsts tehnikums - 96 un Ādažu vidusskola - 92.

Streikā piedalīsies arī augstākās izglītības un zinātnes darbinieki, pārstāvot astoņas šo nozaru organizācijas - Daugavpils Universitāti, Liepājas Universitāti, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtu Salaspilī, Latvijas Organiskās sintēzes institūtu, Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūtu, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmiju un Rēzeknes Augstskolu. Šajās iestādēs kopumā streikā piedalīsies 521 persona.

LIZDA aprēķini liecina, ka streikā piedalīsies vairāk nekā 80% no arodbiedrības biedru skaita, turklāt tajā piedalīsies arī tie, kuri nav arodbiedrības biedri.

Tomēr ir virkne izglītības iestāžu, kas streikam lēma nepievienoties. Kā aģentūrai LETA pastāstīja atsevišķās izglītības iestādēs, LIZDA izvirzītās prasības šīm skolām nav aktuālas, turklāt jaunais modelis pedagogu atalgojumu nesamazinātu. Tāpat tiek pausts atbalsts izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles plānotajām reformām izglītības nozarē.

LETA jau vēstīja, ka streikā piedalīsies gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

LIZDA izvirzīs divas prasības. Pirmkārt, novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrkārt, arodbiedrība prasīs nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.