Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Seniori arvien aktīvāk internetu lieto rēķiniem

© Publicitātes foto

Senioru mājsaimniecībās arvien aktīvāk internetu lieto naudas transakcijām, liecina Lattelecom sociālās atbildības iniciatīvas Pieslēdzies, Latvija! pētījums.

Gan senioru, gan Latvijas kopējo mājsaimniecību iedzīvotāji internetu visbiežāk lieto norēķiniem internetbankā un specializētajos norēķinu portālos. Taču ne mazāka ir iedzīvotāju, tostarp senioru, vajadzība sekot līdzi jaunumiem un notikumiem, kā arī nepieciešamība pēc uzziņām un informācijas meklēšanas. Trīs ceturtdaļas senioru mājsaimniecību internetu lieto norēķiniem internetbankā. Gandrīz tikpat bieži internets ir nepieciešams, lai sekotu līdzi jaunumiem, savukārt 70 procenti senioru mājsaimniecību to izmanto arī uzziņām un informācijas meklēšanai. 2015. gadā sociālos tīklus regulāri lieto jau katrā otrajā senioru mājoklī. Salīdzinot ar 2014. gadu, senioru mājsaimniecībās arvien vairāk internetu lieto naudas transakcijām. Par septiņiem procentiem ir pieaugusi interneta izmantošana tieši norēķiniem internetbankā un specializētajos norēķinu portālos. Jau katrā piektajā senioru mājsaimniecībā internetu izmanto arī preču un pakalpojumu iegādei, kas ir par 40 procentiem vairāk nekā iepriekšējā gadā, liecina pētījuma dati.

Vairāk nekā puse jeb 58 procenti iedzīvotāju  vecumā no 51 līdz 74 gadiem lieto datoru, un tas ir par piektdaļu vairāk nekā pirms pieciem gadiem. Arī internetu lieto jau vairāk par pusi senioru. Pieaug portatīvo un planšetdatoru pieejamība senioriem, kamēr stacionāro – sarūk, kas sakrīt ar tendenci Latvijas mājsaimniecībās kopumā. Katram desmitajam Latvijas senioram ir pieejams planšetdators, bet vairāk nekā trešdaļai stacionārie un portatīvie datori (attiecīgi 32 un 37 procenti). Lielākoties internets senioriem pieejams mājas datoros, bet katrs desmitais to lieto arī mobilajā tālrunī.

Seniori, kuri datoru un internetu vēl nelieto, bet būtu ieinteresēti to apgūt, uzskata, ka tas ļautu ietaupīt laiku, izmantojot uzziņas iespējas. Divas trešdaļas senioru uzskata, ka ar internetu varētu ātrāk, ērtāk un lētāk apmaksāt rēķinus, kā arī tas ļautu ietaupīt laiku, veicot ikdienas darbības sev ērtā laikā.