Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Mucenieku iedzīvotāji baidās par savu drošību

© F64

Ministru prezidenta pienākumu izpildītāja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) šodienas tikšanās laikā ar Mucenieku iedzīvotājiem dominēja jautājumi par drošību. Sarunas laikā ministram tika uzdoti daudzi, arī emocionāli jautājumi un kopumā tikšanās noritējusi labi, aģentūrai LETA apliecināja biedrības "Attīstības centrs Mucenieki" vadītājs Normunds Vagalis.

Kozlovskis šodien tikās ar iedzīvotājiem, kuri pauduši satraukumu saistībā ar bēgļu izmitināšanu patvēruma meklētāju centrā. Kā informēja Vagalis, politiķis, kurš pašlaik pilda arī satiksmes ministra amata pienākumus, solījis, ka izvērtēs jautājumu par iespēju sabiedriskajam transportam tieši iebraukt Muceniekos. Tas ir ar drošību saistīts jautājums, lai bērniem un sievietēm nebūtu mājās jānāk ceļa gabals no šosejas, skaidroja Vagalis.

Viņš teica, ka Kozlovskis citus solījumus nav devis, un skaidroja, ka no ministra arī neesot gaidītas uzreiz tiešas atbildes, bet gan sniegtās informācijas piefiksēšana un ņemšana vērā, attiecīgi koriģējot izveidotos plānus.

Pasākuma organizators uzsvēra, ka Mucenieku iedzīvotāji nav pret bēgļiem, taču par to, lai dzīve ciematā notiktu pēc pamatiedzīvotāju vēlmēm situācijā, kad pieaug patvēruma meklētāju skaits. Nepieciešams veikt dažāda veida sociālās infrastruktūras, tajā skaitā bērniem domātās infrastruktūras izveidi, piebilda Vagalis.

Kā ziņots, Straujuma šonedēļ uzturas vizītē Ķīnā, tāpēc Mucenieku ciema iedzīvotāju kolektīvais iesniegums par patvēruma meklētāju uzņemšanu Muceniekos Ministru prezidentes uzdevumā nosūtīts iekšlietu ministram un Ministru prezidenta pienākumu izpildītājam Kozlovskim ar lūgumu piedalīties pārrunās ar ciema iedzīvotājiem.

Jau ziņots, ka vēstuli premjerministrei parakstījuši 430 Mucenieku ciema iedzīvotāji.

"Mēs, Muceniekos dzīvojošie ciema iedzīvotāji, esam kategoriski pret valdības nerēķināšanos ar ciema vietējiem iedzīvotājiem, viņu interesēm un vajadzībām. Patvēruma meklētāju uzņemšana nav viegli un vienkārši risināms jautājums, taču visupirms valdībai ir jāņem vērā savu pilsoņu, vietējo iedzīvotāju tiesības un intereses," norādīts Straujumai nosūtītajā vēstulē.

Iedzīvotāji vēstulē norāda, ka nav pret patvēruma meklētāju uzņemšanu, taču uzskata, ka "nav pareizi izmitināt vienuviet tik lielu skaitu patvēruma meklētāju, nav pareizi, ka viņi var brīvi un neierobežoti pārvietoties pa ciema teritoriju un izmantot ciema infrastruktūru, kuru tagad baidās izmantot vietējie ciema iedzīvotāji, piemēram, ja stadionā atrodas ievērojams skaits patvēruma meklētāju, vietējie bērni baidās iet uz stadionu un tur atpūsties".

Iedzīvotāji vēstulē arī pauž bažas par savu bērnu drošību. "Jau pašlaik baidāmies laist savus bērnus vienus vakaros laukā spēlēties, jo laukā ir tumšs un pa ciemu klīst jauni, nepazīstami svešzemju vīrieši. Iedzīvotāji ir saskārušies ar situācijām, kad jaunām sievietēm šķiet, ka viņām seko, ir bailes doties pastaigās uz vietējo mežu, jo tur baros pa diviem un vairākiem kopā pastaigājas patvēruma meklētāji," norādīts vēstulē.