Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Migrēna visvairāk skar gados jaunos

Latvijā cilvēki cieš galvassāpes gadiem ilgi, nestāstot par to ārstam, tāpēc Latvijas galvassāpju asociācija Rīgas dzelzceļa stacijā aicināja ikvienu izlasīt par migrēnu, iepazīt tās simptomus migrēnas simulatorā un vērsties pie speciālistiem bezmaksas konsultācijās © F64

Pētījuma dati liecina, ka 91 procents Latvijas iedzīvotāju ir izjutuši vai pašlaik cieš galvassāpes, desmitajai daļai šo cilvēku galvassāpes izraisa migrēna. Turklāt visbiežākie migrēnas pacienti ir gados jauni cilvēki no 25 līdz 35 gadiem.

Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā ar migrēnas simulatoru un aicinājumu izmantot galvassāpju speciālistu bezmaksas konsultācijas Latvijas galvassāpju biedrība vakar atklāja sociālo kampaņu, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību savām un līdzcilvēku galvassāpēm, tostarp migrēnai. Simulators uzskatāmi demonstrē, kā lēkmes laikā jūtas cilvēks, kuram ir migrēna. Galvassāpēm migrēnas gadījumā ir vairākas raksturīgas pazīmes – pulsējošas sāpes, nelabums, slikta dūša, bet simulatorā ir simboliski apspēlēts tieši paaugstinātais jutīgums pret gaismu, skaņu un smaržu.

Latvijas galvassāpju biedrības vadītāja neiroloģe Aija Freimane norāda, ka galvassāpes ir izjutis gandrīz katrs, bet, ja galvassāpju lēkmes vienveidīgi atkārtojas, lielākajā daļā gadījumu nav nepieciešams veikt nekādus izmeklējumus. Tā var būt migrēna, taču tā nav vienīgais spēcīgu galvassāpju iemesls – slimības var būt daudzas un dažādas, tāpēc ļoti būtiska ir konsultācija pie ārsta. Latvijā pētījumi liecina, ka visbiežāk migrēnas pacientes ir sievietes – 88 procenti no visiem pacientiem, migrēna raksturīga gados jauniem cilvēkiem un iedzīvotājiem ar augstāko izglītību. . «Migrēnas ārstēšana Latvijā ir salīdzinoši augstā līmenī, taču liels ir pacientu īpatsvars ar biežām un ieilgušām galvassāpju lēkmēm,» atzīst galvassāpju speciāliste ārste Daina Jēgere. Līdz 2016. gada 24. janvārim ir iespēja pieteikties uz galvassāpju speciālistu bezmaksas konsultācijām darba dienās no 13 līdz 16, pa tālruni 26575884.