Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

BĒRNU SLEPKAVĪBA: māte neatsakās liecināt, bet vēl nav gatava

© F64

Rīgas rajona tiesā otrdien bija paredzēts uzklausīt Gintas Voicišas liecību. Viņa ir apsūdzēta par divu savu mazgadīgo dēlu nonāvēšanu pagājušā gadā Baložos, netālu no Rīgas. Tomēr sieviete, kura no Iļģuciema sieviešu cietuma tika atvesta, saslēgta roku dzelžos, konvoja pavadībā, paziņoja, ka šobrīd liecības viņa nav gatava sniegt.

Gaišas krāsas adītā džemperī, rūpīgi sapītiem matiem, klusa un pazemīga, tāda jau uz otro tiesas sēdi ierodas apsūdzētā Ginta Voiciša. Viņa apsūdzēta ļoti smagā noziegumā – savu divu dēlu nogalināšanā nosmacējot. Vienīgais brīdis, kad Gintas sejā parādās smaids, ir saskatīšanās ar pašas mammu Raimondu, kura piedalās visās tiesas sēdēs, kurās izskata mazdēlu slepkavības lietu. «Braucu pie Gintas reizi mēnesī, tikai iepriekšējo reizi netiku,» Neatkarīgajai saka Gintas māte, kura dzīvo laukos un kura nekad nav ticējusi, ka viņas meita ir vainīga pastrādātajā noziegumā.

Līdz šim tiesā iztaujāti liecinieki, pārbaudītas liecības un pierādījumi, otrdienas tiesas sēdē bija paredzēts iztaujāt pašu apsūdzēto Gintu. Lai arī viņai ir tiesības atteikties liecināt, sieviete ir piekritusi sniegt liecības, taču vakar tiesas sēdē pēc apmēram stundu ilgušas apsūdzētās advokāta pieprasījumu uzklausīšanas, Ginta paziņoja, ka pašlaik liecības sniegt nav gatava. Uz tiesneses jautājumu, kas viņai traucējis sagatavoties (no iepriekšējās tiesas sēdes pagājis mēnesis), sieviete pēc nelielas pauzes atbildēja: «Nezinu.» Tiesa apmierināja šo apsūdzētās lūgumu, līdz ar to Gintai būs divi mēneši laika sagatavoties, jo nākamā tiesas sēde nolikta vien nākamā gada janvārī.

Visticamāk, Ginta šādu lūgumu izteica pēc sava advokāta Normunda Duļevska ieteikuma. Advokāts tiesai jau sēdes sākumā izteica vairākus lūgumus – uzaicināt uz tiesas sēdi ekspertus, kā arī veikt ekspertīzi datoram, kas tika izņemts Gintas dzīvesvietā. Advokāts norādīja, ka viņš vēlas iztaujāt ekspertu, kas veica DNS analīzes, kā arī izteica lūgumu uz tiesu uzaicināt ekspertu, kas veicis komplekso psiholoģisko – poligrāfa (melu detektora) ekspertīzi, jo neesot saprotami atsevišķi secinājumi, bet no tiesu psihiatriskās ekspertīzes advokāts arī vēlējās uzzināt, kāpēc izdarīti secinājumi, ka apsūdzētajai ir personības traucējumi un ka viņa simulē psihisku saslimšanu. «Es vēlos uzzināt, kādu? Lietas materiālos nav atbilžu uz daudziem jautājumiem,» teica advokāts. Apsūdzību uzturošā prokurore Jekaterina Kušakova iebilda šiem lūgumiem, jo, piemēram, tiesu psihiatri mēnesi novēroja apsūdzēto un viņu secinājumi ir skaidri aprakstīti lietā. Advokāts arī vēlējās, lai tiesa uzdod Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldei veikt datora ekspertīzi, – tas saistīts ar aizstāvības aizdomām, ka iespējams, kāds ir mainījis datora uzstādījumus, konkrēti – laikus, kuros apmeklētas konkrētas mājaslapas (tās ir kā pierādījums lietā) no apsūdzētās datora tā, lai aizdomas kristu tieši uz G. Voicišu. Tiesa advokāta lūgumus neapmierināja.