Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas Banka izlaiž ļoti skaistu jubilejas monētu

© Latvijas Banka

Latvijas Banka otrdien, 24.novembrī, izlaiž 5 eiro sudraba kolekcijas monētu "Pasaku monēta I. Pieci kaķi". Šī ir pirmā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām, šoreiz - pasakai par pieciem kaķiem, kura vēlāk iedvesmojusi literātus izmantot tās motīvus savos darbos, ziņo Latvijas Bankas preses dienests.

Jaunās eiro kolekcijas monētas aversā redzama gulta ar pieciem saldi aizmigušiem kaķiem - Muri, Ņuri, Inci, Minci un Punci. Savukārt monētas reversā attēloti šie paši kaķi ar ēdamrīkiem - bļodiņām un karotēm. Latvieši vienmēr mīlējuši pasakas, kuru pamācošie vēstījumi vedina uz labestību un darba tikumu. Pasakās netrūkst pasaules ļaunuma, taču labais beigu beigās gūst virsroku. Šajā folkloras mantojumā iekodēta universāla tautas gudrība, filozofija un morāle, izspēlēts kāds dzīves modelis vai situācija un sniegta noderīga pamācība, ļaujot gūt emocionālu tikuma un labestības audzināšanu.


Latviešu tautas pasaka par pieciem kaķiem ir viena no tām, kuru vecāki pirms naktsmiera mēdz lasīt bērniem un kuru viņi atkal un atkal lūdz atkārtot. Pasakas galvenā domā - attapība, uzņēmība un čakls darbs ir labklājības pamatā.

Kolekcijas monēta "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā (tomēr maz ticams, ka šādas monētas reāli nonāks apgrozībā, jo pēc būtības tās ir mākslas darbi un ir numismātu un citu interesentu īpaši pieprasītas). Monētas maksimālā tirāža - 10 000 eksemplāru.

Monētas grafisko dizainu veidojusi Anita Paegle un ģipša modeli - Jānis Strupulis. Monēta kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla un to var iegādāties no 24.novembra Latvijas Bankas kasēs K. Valdemāra ielā 1B, Rīgā, un Teātra ielā 3, Liepājā, un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās - numismātikas salonos, grāmatu un suvenīru veikalos un juvelierveikalos (https://monetas.bank.lv/images/stories/pielikumi/nauda/Monetu-tirdzniecibas-vietas.pdf). Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 39 eiro.


PASAKU MONĒTA I. PIECI KAĶI
Nominālvērtība: 5 eiro

Svars: 31.47 g, diametrs: 38.61 mm

Metāls: 925° sudrabs, kvalitāte: proof; ar sešu krāsu uzdruku (trīs krāsas katrā monētas pusē)

Kalta: 2015. g. UAB Lietuvos monetų kalykla (Lietuva)

Mākslinieki: Anita Paegle (grafiskais dizains) un Jānis Strupulis (plastiskais veidojums)

Monētas priekšpuse (averss)

Gulta ar pieciem guļošiem kaķiem; gultas kājgalī rotājums, zem tā gadskaitlis 2015. No attēla pa labi puslokā vietoti kaķu vārdi: Muris, Ņuris, Incis, Mincis un Puncis.

Monētas aizmugure (reverss)

Centrā kaķis, kas tur putras bļodu; pa kreisi - divi kaķi ar karoti un bļodiņu, pa labi - divi kaķi ar bļodiņām. Augšpusē skaitlis "5", no tā pa kreisi slīpi vietots uzraksts KAĶI, pa labi - EURO.

Monētas josta

Uzraksti LATVIJAS BANKA un LATVIJAS REPUBLIKA, atdalīti ar rombveida punktiem.

 
Eiro piemiņas monētas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis eiro zonā - tās var izmantot un tās jāpieņem tāpat kā visas pārējās eiro apgrozības monētas.