Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Nesaprotama jaunās administratīvi teritoriālās reformas jēga

© F64

Es nesaprotu Vides aizsardzības un reģionu attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātās jaunās administratīvi teritoriālās reformas jēgu, nesaprotu, kam tā ir vajadzīga, nav skaidri arī iecerētās novadu apvienošanas kritēriji, intervijā aģentūrai LETA paziņoja Jaunpils novada padomes priekšsēdētāja Ligita Gintere (ZZS).

Gintere stāstīja, ka Jaunpili ir iecerēts pievienot Tukuma novadam. Ja to paredzēts darīt, lai varētu piesaistīt investīcijas, tad tas esot iespējams jau tagad. Jau iepriekšējā novadu apvienošana pierādīja, ka līdzekļi tās rezultātā neietaupās, jo priekšsēdētāja un deputātu algas nekādu lielo summu neveidoja, apgalvoja politiķe, ja domājam par to, lai iedzīvotājiem nodrošinātu kvalitatīvus pakalpojumus, tad ir dīvaini domāt, ka tas iespējama tikai lielā novada centrā, uz kuru nemaz nav tik viegli aizbraukt.

Runājot par novadu sadarbību, Gintere stāstīja, ka bijušajā Tukuma rajonā pašvaldību sadarbība jau tagad notiek un visi četri jaunizveidotie novadi sadarbojas, piemēram, atkritumu apsaimniekošanā, tām ir kopīgs slimnīcas īpašums. Arī ārējās lietās, ja ir vajadzīgs, novadi sadarbojas, piemēram, Jaunpils uz līguma pamata izmanto Tukuma Skolu pārvaldi. "Vai jau pastāvošo pašvaldību sadarbību vēl vajag nostiprināt ar likumu? Nezinu," šaubās Jaunpils novada vadītāja.

Jautāta, vai piedāvātā jaunā administratīvi teritoriālā reforma tiks realizēta, Gintere atbildēja: "Es domāju, ka nē. Rodas iespaids, ka tās izstrādātāji dzīvo kādā paralēlā pasaulē. Iespējams, ka zem šīs ieceres ir kādas politiskas ambīcijas un ieceres, bet es tās nevaru komentēt. Manuprāt, tas ir bezjēdzīgi tērēts laiks un līdzekļi. Varbūt pie šīs ieceres būtu jēga atgriezties pēc kādiem 20 gadiem."