Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Valsts robežu slēgšana terorismu nemazinās

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Pēc teroraktiem Parīzē turpinoties diskusijai par Eiropas Savienības valstu iekšējo robežu slēgšanu, Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsver, ka valsts robežas slēgšana terorismu nemazinās.

"Es neatbalstu iekšējo robežu slēgšanu. Nedomāju, ka terorismu samazināsim, ja noslēgsim robežas ar Lietuvu vai Igauniju," žurnālistiem šodien pauda Straujuma.

Pēc Straujumas domām, ir arī pastiprināti jāskaidro, lai sabiedrība saprastu atšķirību starp bēgļiem un teroristiem, norādot, ka tas nav viens un tas pats. Viņa atzina, ka negribētu, lai saasinātos nesaskaņas starp dažādām kultūrām un reliģijām.

"Teroristi bija gan viens no bēgļiem, gan cilvēki, kas jau otrajā paaudzē dzīvo Francijā. Terorisms nav gluži saistīts ar kādu cilvēku grupu," uzsvēra premjerministre.

Kā vienu no svarīgākajiem uzdevumiem Eiropas Savienībā patlaban Straujuma min jau Latvijas prezidentūras laikā sāktā darba pie personu datu reģistra izveides tālāko virzību. Patlaban šis jautājums ir apstājies, jo aktualizējies jautājums par cilvēktiesībām. Tomēr premjerministres ieskatā cilvēktiesības nozīmē arī iespēju katram dzīvot drošībā.

Straujuma jau iepriekšējās dienās izteikusies, ka ir jādomā arī par robežu aizsardzību, neizslēdzot kopēju Eiropas Savienības robežapsardzes izveidošanu. Īpaša uzmanība būtu jāpievērš arī robežām ar trešajām valstīm, kur šīs robežas ir pilnīgi vaļā. Pēc valdības vadītājas domām, ir jābūt noslēgtiem līgumiem par robežu apsargāšanu.

Jau vēstīts, ka teroraktos Parīzē naktī uz sestdienu tika nogalināti 129 cilvēki un vairāk nekā 300 ievainoti. Atbildību par terora aktiem uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts".