Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vēsturnieks: Okupācijas gados Latvija PSRS atdeva piektdaļu no ieņēmumiem

© F64

Laikā no 1946.gada līdz 1990.gadam Padomju Sociālistisko Republiku Savienība (PSRS) no Latvijas ieguva 15,9 miljardus rubļu jeb 18,8% no kopējiem ieņēmumiem šajā periodā, šodien grāmatai "Latviešu tautsaimniecībai 100" veltītajā preses konferencē sacīja vēsturnieks Gatis Krūmiņš.

Kā sacīja Krūmiņš, kopumā Latvijas ieņēmumi no 1946.gada līdz 1990.gadam bija 84,9 miljardi rubļu pēc 1961.gada rubļa ekvivalenta. No tiem 44,3 miljardi rubļu tika uzreiz novirzīti Latvijas Padomju Sociālistiskajai Republikai (LPSR), bet 40,6 miljardi rubļu tika ieskaitīti PSRS budžetā.

Pēcāk PSRS Latvijai atskaitīja atpakaļ 24,7 miljardus rubļu, no kuriem armijas un Valsts drošības komitejai tika veltīti 13,3 miljardi rubļu, citiem izdevumiem - 7,3 miljardi rubļu, bet LPSR budžeta vajadzībām - 4,1 miljards rubļu.

Tādējādi kopējā PSRS izdevumu un ieņēmumu bilance no Latvijas okupācijas gados ir 15,9 miljardu rubļu ieguvums.

"Militārie un VDK izdevumi veidoja 18,9% no kopējiem PSRS izdevumiem Latvijas teritorijā. Turklāt visus šos izdevumus nosedza ieņēmumi no Latvijas teritorijas," sacīja Krūmiņš, piebilstot, ka dokumentos militārie un VDK izdevumi bija atrodami sadaļā "Sociālkulturāli mērķi".

Viņš arī norādīja, ka PSRS finanšu politiku Latvijas teritorijā okupācijas gados var raksturot kā koloniālu, teritoriju izlaupošu politiku - lai arī te tika attīstīta industrija, visa nauda tika ņemta ārā. "Šeit ļoti attīstīja industriju, jo bija iespējams ļoti labi nopelnīt," sacīja Krūmiņš. "Tāpēc rūpnīcas netika atvērtas šķietami loģiskākās vietās, kur resursi bija tuvāk atrodami."

Kā ziņots, tuvojoties Latvijas simtgadei, starpdisciplināra darba grupa ar ekonomistiem un vēsturniekiem divu gadu garumā izstrādāja saturu izdevumam "Latvijas tautsaimniecībai 100", kas atspoguļo Latvijas tautsaimniecības vēsturi no 19.gadsimta beigām līdz mūsdienām.

Grāmatas autori ir ekonomisti Ojārs Kehris, Uldis Osis, Edmunds Krastiņš, Tālis Linkaits, Roberts Remess, Maija Manika, Pauls Viesturs Karnups, vēsturnieki Ēriks Jēkabsons, Edvīns Evarts, Jānis Šiliņš, Gatis Krūmiņš un demogrāfs Ilmārs Mežs.

Patlaban grāmatas satura izstrāde ir noslēguma stadijā, un izdevuma drukātās versijas izdošana paredzēta 2016.gada novembrī apgādā "Jumava". Grāmata veltīta Latvijas proklamēšanas simtgadei, un tās tapšanu finansiāli atbalsta Latvijas uzņēmēji.