Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aleksandra Čaka balvu ieguvis mākslinieks Aivars Vilipsons

© f64

Šogad Aleksandra Čaka balva par Čaka daiļrades popularizēšanu pasniegta māksliniekam Aivaram Vilipsonam, informē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības pārstāve Kristīne Lipenite.

Savukārt par Rīgas pilsētas interpretāciju balvu ieguvis koka ēku renovācijas centra "Koka Rīga" vadītājs Vladimirs Eihenbaums un fotogrāfs Leons Balodis.

Rīgas domes īpašo atzinību saņēmis Māris Bērziņš par grāmatu "Svina garša".

Aleksandra Čaka balva pirmo reizi tika pasniegta 2001.gadā dzejnieka 100.dzimšanas dienā. Reizi divos gados balvas tiek pasniegtas par ieguldījumu Čaka personības un daiļrades izpētē un popularizēšanā, kā arī Rīgas pilsētas tēla mākslinieciski augstvērtīgā interpretējumā. Čaka balvas autors ir tēlnieks Andris Vārpa.

Līdz šim par balvas laureātiem kļuvuši daudzi ievērojami kultūras darbinieki, tajā skaitā dzejnieki Jānis Rokpelnis un Uldis Bērziņš, aktieri Imants Skrastiņš un Artis Robežnieks, fotogrāfe Māra Brašmane, mākslinieks Pāvels Šēnhofs, komponists Uldis Stabulnieks, mākslinieks un dzejnieks Andris Breže, rakstnieki Zigmunds Skujiņš, Valdis Rūmnieks un Andrejs Migla, literatūras zinātnieces Andra Konste un Antra Medne, tulkotāji Rauls Čilačava un Aksīnija Mihailova un citi.

Ekspozīcija "Čaka skartie" līdz 20.novembrim būs skatāma Rīgas mākslas telpas "Intro" zālē. Ekspozīcija tapusi, iedvesmojoties no Čaka poēmas "Mūžības skartie" un strēlnieku cīņām par savu valsti. Ekspozīcijas veidotāji radījuši ierakumu gaisotni, izmantojot instalācijas, skaņas un gaismas spēles.

Dzejnieks un prozaiķis Aleksandrs Čaks, īstajā vārdā Aleksandrs Čadarainis, dzimis 1901.gada 27.oktobrī Rīgā. Pirmās divas dzejoļu grāmatas publicētas 1928.gadā. Viņš studējis Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātē, strādājis par skolotāju un skolas pārzini Drabešu bērnu internātskolā. Pirmās brīvvalsts laikā Čaka vārds saistīts ar jauno autoru žurnāliem "Jauno Lira", "Trauksme" un mākslinieku un literātu apvienību "Zaļā vārna". Dzejnieks aktīvi darbojies teātra, kino un tēlotājas mākslas kritikā.

2000.gada maijā Rīgā, Lāčplēša ielā 48-14, tika atklāts Aleksandra Čaka memoriālais dzīvoklis-muzejs.