Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Pētersone-Godmane: Bēgļi var nebūt tādi, kādus vēlamies redzēt

© F64

Nav izslēgts, ka patvēruma meklētāji, kuri nonāks Latvijā, nebūs tādi, kādus vēlamies redzēt, šodien reģionālajiem medijiem atzina Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane.

Lai gan Latvija ir definējusi savus kritērijus, kādus bēgļus varētu uzņemt, nav izslēgts, ka situācija varētu būt cita. Turklāt Latvija nav vienīgā valsts, kas noteikusi, ka vēlas uzņemt bēgļus ar ģimenēm. Vienlaikus gan ir valstis, kas šajos cilvēkos redz lielu potenciālu ekonomikai, un tām vairāk interesē cilvēki, kas var dot pienesumu konkrētās valsts ekonomikai, un šajā gadījumā vērtīgāki ir darbspējīgie.

Atbildot uz bažām par iespējamu noziedzības pieaugumu, viņa uzsvēra, ka šajā gadījumā vairāk runā cilvēku emocijas un bailes. Tomēr daudzu gadu laikā, kopš darbojas patvēruma meklētāju centrs Muceniekos, nav reģistrēts neviens incidents, kurā iesaistīti bēgļi. Viņa gan pieminēja arī nesen publiskoto informāciju par jauniešu "pagrūstīšanos" ar vietējiem Mucenieku iedzīvotājiem. "Tās ir sajūtas, tas, ko cilvēki redz medijos, un viņiem liekas, ka tā būs arī Latvijā," teica ministrijas valsts sekretāre.

Viņasprāt, cilvēki, kas patlaban uzturas nometnēs, būs gatavi braukt uz piedāvāto valsti. Ierodoties Latvijā, būs divu kategoriju bēgļi - vieni, kas vēlēsies integrēties, otri - kuru mērķis būs doties tālāk. Par tiem, kas paliks Latvijā, Pētersonei-Godmanei ir pārliecība, ka nebūs daudz tādu, kas paliks "pelēkajā zonā", proti, neiesaistīsies nodarbinātībā un veģetēs uz pabalstu sistēmas rēķina. Viņai šāda pārliecība radusies, jo Latvijā šī pabalstu sistēma nav tik pievilcīga, lai motivētu nemeklēt darbu.

Tie, kas skaidri definēs, ka viņus neinteresē Latvijas piedāvātā palīdzība integrācijā, zinās, ar kādām sekām rēķināties, uzsvēra Pētersone-Godmane.

Jau ziņots, ka Latvija ir piekritusi uzņemt 776 bēgļus. Par to lēmumu pieņēma valdība un Saeimas Eiropas lietu komisija. Pagaidām gan Eiropas Savienība pieņēmusi lēmumu par 531 patvēruma meklētāja uzņemšanu Latvijā.

Septembra beigās valdība uzklausīja rīcības plānu patvēruma meklētāju uzņemšanai Latvijā, tomēr vēl nevienojās nedz par finansējumu plāna izpildei, nedz par iestādi, kas atbildēs par bēgļu integrāciju. Šos jautājumus valdība vēlreiz skatīs 20.oktobrī, kad tiks iesniegts precizēts bēgļu uzņemšanas plāns.